Észak-Korea Kim Dzsong Ilt ünnepli

Nagy szobrot kap születésnapjára a halott diktátor

Nyitott kabáttal és kantárral a kezében ábrázolja a néhai Kim Dzsong Ilt az az 5,7 méteres lovas szobor, amelyet az egykori észak-koreai vezető 70. születésnapjára rendezett ünnepségsorozaton lepleztek le kedden.

2012.02.14 15:20MTI

A bronz műalkotás az első Kim Dzsong Ilről, aki életében nem engedte, hogy apjához, Kim Ir Szenhez hasonló szobrot emeljenek neki. A kommunista párt történelmi intézete már Kim Dzsong Il 60. születésnapját szoborral ünnepelte volna meg, de Kim elutasította a javaslatot, mert úgy tartotta, annak mindaddig nincs alapja, amíg olyan fontos feladatok állnak előtte, mint a gazdasági újjáépítés, az életszínvonal emelése, valamint a két Korea újraegyesítése.
   
A monumentális lovas szobrot, amelyen a művészek éjt nappallá téve dolgoztak, a "kedves vezető" utódja, Kim Dzsong Un rendelte meg két hónappal ezelőtt.
   
A "Fénylő csillag napját", azaz Kim Dzsong Il február 16-ai születésnapját ünneplő bélyegek és emlékérmek már hetekkel korábban megjelentek a polcokon. Emellett a "kedves vezető" emlékét éltető mondatokat véstek a hegyek oldalába, ünnepi dalt írtak, és persze az észak-koreai jeles alkalmakkor olyannyira megszokott természetfeletti jelenségek sem maradtak el.
   
"Kim Dzsong Un apjának és nagyapjának istenítése fontos az öröklésen nyugvó rezsim számára" - mondta Peter Beck Korea-szakértő. "A legitimitás az elődöktől jön, s bár Kim Dzsong Un apja és nagyapja halott, lényegük örökösükben tovább él."
   
Jóllehet az ünnepségsorozat alkalmával idén nem lesz katonai felvonulás a Phenjan főterének számító Kim Ir Szen téren, az éves kimdzsongília begóniakiállítást megtartják, és a szokásos nemzetközi műkorcsolya-versenyt is megrendezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.