Csak feltételekkel hajlandó a párbeszédre

Észak-Korea listát küldött Dél-Koreának

Észak-Korea feltételeinek listájával válaszolt csütörtökön azokra a követelésekre, hogy javítsa viszonyát déli szomszédjával.

2012.02.02 16:44MTI

"Nyitott kérdések" felsorolásának szokatlan módját választotta az észak-koreai Országos Védelmi Bizottság, hogy Dél-Korea tudomására hozza, mely területeken várja eddigi álláspontjának felülvizsgálatát. Így például követeli, hogy Szöul állítsa le az Egyesült Államokkal tervezett hadgyakorlatát és törölje el azt a törvényt, amely bünteti az engedély nélkül létesített kapcsolatokat Észak-Koreával. A bizottság a kommunista ország legnagyobb hatalmú testülete.
   
Megfigyelők szerint Észak-Korea ezzel a jelképes lépéssel akarja kifejezni, hogy Szöult teszi felelőssé a viszony megromlásáért. Az állami média hozta nyilvánosságra a bizottság politikai részlegének listáját, amely egyaránt tartalmaz új és régi követeléseket, olyanokat, amelyek nagy része egyébként Dél-Korea számára elfogadhatatlan. A bizottság szerint Szöulnak "meg kell válaszolnia nyitott kérdéseket, ha már ilyen hangosan beszél az észak-déli párbeszéd újrafelvételéről és a kapcsolatok javításáról".
   
Közvetve arra is felszólítják Szöult, hogy a 2010-es két katonai incidenssel kapcsolatos vádaskodását is állítsa le. Egy dél-koreai hadihajó elsüllyedése és egy Dél-Koreához tartozó sziget lövetése nyomán rendkívül megnőtt a feszültség a két ország között. Szöul a hadihajó elsüllyedését is Észak számlájára írja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.