Szadista szórólapok

Észak-Koreát éltették délen - börtönbe is kerültek

Egy dél-koreai bíróság nyolc hónap börtönbüntetésre ítélt két aktivistát, mivel Észak-Koreát magasztaló szórólapok voltak náluk és ezzel megsértették a szigorú nemzetbiztonsági törvényt.

2012.02.14 11:57MTI

Busan város bírósága a 39 éves Do Hanjungot és a 45 éves Dzsang Junsimet olyan dokumentumok miatt ítélte el, amelyek dicsérték a phenjani rezsimet és az amerikai csapatok Dél-Koreából való kivonását szorgalmazták. Az ítélet szerint az alkotmány biztosítja ugyan a szólásszabadságot, ezek a garanciák azonban a demokratikus rend és a nemzetbiztonság fenyegetése esetén nem érvényesek.

A vitatott nemzetbiztonsági törvény szigorúan tiltja a "kormányellenes szervezetek" dicséretét, valamint "államellenes" közlemények közzétételét. Múlt héten azért tartóztattak le egy dél-koreai férfit, mert Szöul központjában gyászoltárt akart emelni Kim Dzsong Il nemrég elhunyt észak-koreai vezetőnek.

Jogvédő csoportok szerint a nemzetbiztonsági törvényt mostanában egyre inkább a kormány bírálóinak elhallgattatására használják fel, ezért a jogszabály reformjára vagy eltörlésére szólították fel a dél-koreai vezetést. Az Amnesty International emberi jogi szervezet elsősorban azt kifogásolta, hogy a jogszabály jelentősen csorbítja a szólásszabadságot.

A két szomszédos ország elméletileg még mindig háborúban áll egymással, mivel az 1950 és 1953 között zajló koreai háború fegyverszünettel, nem pedig békeszerződéssel ért véget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.