Francia fegyverekkel, saját népük ellen a vezetők

Sarkozy diplomáciáját kritizálja a francia sajtó

Címlapokon ítélte el kedden a francia sajtó a líbiai hatalom véres megtorlását a tüntetőkkel szemben, és élesen bírálta a francia diplomácia megállapodásait Moammer Kadhafi líbiai vezetővel, elsősorban az olyan fegyverek eladására vonatkozókat, amelyeket Tripoli jelenleg saját, szabadságáért küzdő népe ellen vet be.

2011.02.22 12:12MTI

A tunéziai majd az egyiptomi elnök bukása után Nicolas Sarkozy diplomáciai kártyavárának újabb lapja látszik leomlani: alig egy évvel a francia elnökválasztás előtt az államfő hibás külpolitikai lépései újabb támadási felületet adnak az ellenzéknek - hívta fel a figyelmet a France Info közszolgálati hírrádió.
   
"Mindazoknak, akiket diktatúrák üldöznek, azt üzenem, hogy Franciaország feladata és büszkesége, hogy mellettük áll" - ezt ígérte Sarkozy elnökké választása éjszakáján 2007 májusában.
   
Nem sokkal később Ben Ali tunéziai elnök "fejlődését" dicsérte az emberi jogok terén, Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt a mediterrán unió társelnökévé tette, 2007 decemberében pedig a legnagyobb pompával fogadta az Elysée-palotában a korábban csak terroristaként számon tartott Kadhafit és polgári célú nukleáris reaktorok eladásáról kötött vele szerződést. Az ellenzék és egyes kormánytagok nemtetszését akkor a reálpolitika nevében Sarkozy azzal utasította vissza, hogy senkinek nincsen joga a líbiai vezető "sajátos személyiségét" bírálni, s a bolgár ápolónők elengedésének tényét helyezte előtérbe.
   

Noha a francia elnöki hivatal hétfőn közleményben ítélte el "az erő elfogadhatatlan használatát" Líbiában és "politikai megoldást" sürgetett, az ellenzéki szocialisták úgy vélik, hogy a Sarkozy-féle diplomácia annyira elhibázottá vált az elmúlt években, hogy már sehol nem hallják meg Párizs hangját.
   
A Michele Alliot-Marie külügyminiszter tunéziai és Francois Fillon kormányfő egyiptomi útja körüli botrány, valamint a Cassez-ügy miatti diplomáciai válság Mexikóval ráadásul teljesen elhomályosítja Franciaországban a G20-ak francia elnökségét, amelyet Sarkozy a 2011-es év külpolitikai sikereként szeretne elkönyvelni.
   
A lapok ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy nem Sarkozy volt az egyetlen európai vezető, aki a bolgár ápolónők elengedése után díszvendégként fogadta Kadhafit, és Franciaország részéről már a hetvenes évek elején Georges Pompidou akkori elnök is fegyvereladásokba bonyolódott a líbiai vezetővel.
   
A fiatalabb Bush, Blair, Berlusconi és Sarkozy is a terrorizmus elleni harc nevében és a fegyvereladásokért cserébe érkező gázért és olajért egyezett ki "szörnyűséges múltja" ellenére Kadhafival, aki jelenleg a Nyugaton vásárolt fegyverekkel lövi saját népét - írta a Libération. A baloldali újság szerint "líbiaiak százai fizetnek ma ezért a vakságért és a kompromisszumokért".
   
A lap idézi a külügyminiszter élettársának, a parlamenti kapcsolattartásért felelős kormánytagnak, Patrick Ollier-nak a szavait, aki 2007-ben azt hangsúlyozta hogy "Kadhafi már nem az, aki húsz évvel ezelőtt volt, felelősségtudata lett és egyébként Montesquieu-t olvas".
   
A katolikus La Croix szerint Kadhafi kezében két ütőkártya van az európai kormányokkal szemben: az olaj és az afrikai emigráció ellenőrzésében betöltött szerepe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.