A kormány gyors reformokat ígér

Marokkó - áldozatok a tüntetések utáni összecsapásokban

Marokkó a "legsürgősebben" meg fogja hozni a szükséges reformintézkedéseket - jelentette ki Halaid Naciri távközlési miniszter hétfőn, egy nappal azután, hogy politikai reformokat követelő, erőszakba torkolló tüntetésekre került az ország több városában.

2011.02.21 18:05MTI

Marokkó a "legsürgősebben" meg fogja hozni a szükséges reformintézkedéseket - jelentette ki Halaid Naciri távközlési miniszter hétfőn, egy nappal azután, hogy politikai reformokat követelő, erőszakba torkolló tüntetésekre került az ország több városában.

A hatóságok közlése szerint öt ember meghalt, 128-an - köztük a biztonsági erők 115 tagja - pedig megsebesültek azokban az összecsapásokban, amelyek a vasárnapi békés tüntetéseket követően robbantak ki az észak-afrikai ország féltucatnyi városában.

"Marokkó úgy viselkedett, mint egy beérőben lévő demokrácia (...) Míg a többi arab országban a tüntetők erőszakba ütköztek, Marokkóban intézményi és politikai szempontból is nyugodt fogadtatásban részesültek" - hangoztatta Halaid Naciri, aki egyben a kormány szóvivője.

"Az elhangzott reformkövetelések nemzeti programunk részét képezik VI. Mohamed király trónra lépése óta, s most a legsürgősebben meg kell valósulniuk" - fogalmazott.

Marokkó több városában is tüntettek vasárnap, a király hatalmának korlátozását követelve. A megmozdulásokat marokkói fiatalok indították el a Facebook közösségi hálózaton.

Február 20. - Mozgalom a Változásokért néven csoportot hoztak létre, amelyhez rövid időn belül 19 ezren csatlakoztak, köztük több nem kormányzati szervezet. A tiltakozások egészében véve békésen zajlottak le.

A résztvevők szétszéledése után azonban több helyütt zavargások kezdődtek, s a Földközi-tenger partján fekvő El-Hoszeimában öt ember bennégett egy felgyújtott pénzintézetben - tájékoztatta a sajtót hétfőn Taib Serkavi belügyminiszter. Az ügyben vizsgálat indult - közölte, hozzátéve, hogy 120 embert hallgattak ki a rendbontások miatt.

A belügyminiszter szerint országa "demokratikus gyakorlatát" és a "véleménynyilvánításnak az országban megvalósult szabadságát" tükrözte, hogy az összesen mintegy 37 ezer embert mozgósító megmozdulások békésen és nyugodt légkörben zajlottak le.

Szavaival ellentétben azonban zavargásokra került sor Tangerben, Tetuánban, Larache-ban. az északi el-Hoszeimában, Marrákesben és a déli Guliminben csakúgy, mint az ország közepén fekvő Sefrouban.

A belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy az összecsapások mögött "zavarkeltők, fiatalkorúak és visszaeső bűnözők" álltak. Összesítése szerint a zavargásokban 33 középület, 24 bankfiók, 50 kereskedelmi és magánintézmény, valamint 66 gépkocsi égett ki vagy szenvedett károkat.

Tüntetők felgyújtotta autó lángol Marrákesben 2011 február 20-án (fotó: MTI)


VI. Mohamed marokkói király 1999-ben került trónra, s uralkodása alatt a kormány intézkedéseket tett az emberi jogok megsértéséinek visszaszorítására, a szegénység enyhítésére és az írástudatlanság felszámolására is.

A hatóságok az elmúlt napokban többször hangsúlyozták, hogy a tüntetésekre szólító felhívások és maguk a demonstrációk is a rendszer politikai nyitottságát mutatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.