A magyar katonák ezzel szenvedtek balesetet

Képek! Támadás ellen igen, baleset ellen nem véd az új katonai jármű

A felborult, M-RAP MaxxPro típusú, speciális, aknák elleni védelemmel ellátott járműben hatan utaztak, egy katona a helyszínen, egy a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. További egy ember súlyos, életveszélyes, egy súlyos, nem életveszélyes, kettő könnyebb sérüléseket szenvedett.

Nézze meg a drámai képeket! >>> képgaléria

2011.05.17 18:50MTI

A magyar katonák egy, a Magyar Honvédségnél újonnan rendszeresített járművel szenvedtek balesetet; minden háború sajátossága, hogy a katonák nemcsak harci műveletekben, hanem közlekedési és egyéb balesetekben is meghalnak - mondta Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) szakértője. A honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította azt a két magyar katonát.

Az MKI tudományos munkatársa hangsúlyozta: a katonák a civileknél lényegesen fegyelmezettebben vezetnek. Rámutatott ugyanakkor, hogy az a páncélozott szállító jármű, amely felborult Baglán tartományban, viszonylag új a magyar honvédségnél, a sofőröknek nincs még akkora tapasztalatuk.

Ráadásul egy olyan országról van szó, ahol teljesen más a közlekedési morál, mint Európában, bár erre viszonylag fel vannak készülve a katonák, többük már sokadszor jár a közép-ázsiai országban - tette hozzá.

Wagner Péter elmondta, hogy az amerikai MRAP MaxxPro típusú magas építésű, mintegy 20 tonnás járművet nem az afganisztáni terepre, hanem az iraki hadszíntérre fejlesztették ki, ahol sok jó út van. A jármű fő jellemzője, hogy a hasa V-alakú, képes az alatta felrobbanó pokolgép hatását mérsékelni, így viszonylag nagyobb a túlélési képessége, a magyar honvédség is ezért szerezte be - tette hozzá.

A szakértő azt is elmondta, hogy a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) jelenlegi váltásának sofőrjei kiutazásukkor, márciusban találkoztak először ezzel a járművel, kint kezdték el gyakorolni vezetését. Véleménye szerint a baleset legvalószínűbb oka az volt, hogy a járművel váratlan helyzetbe kerültek. Megjegyezte, a katonák túlélési esélyeit ilyen esetben nagy mértékben javítja, ha a járműben utazó katonák biztonsági öve be van csatolva. Kifejtette, egy repeszálló mellényben, teljes menetfelszereléssel utazó katonának nem egyszerű művelet magát egy ilyen járműben becsatolnia.

Wagner Péter arról is beszélt: nem tudni, milyen gyakran szenvednek közlekedési balesetet magyar katonák Afganisztánban, mert a Honvédelmi Minisztérium csak a halásos és súlyos sérüléssel járó esetekről számol be.

Az MKI munkatársa arról is tájékoztatott: Baglán tartományban - ahol a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja működik - 2010 márciusa óta folyamatosan katonai műveletek zajlanak. Amerikai és német csapatok érkeztek a térségbe, és azokban a járásokban, ahol a legrosszabb volt a helyzet, jelentősen javult a biztonság - mondta, és hozzátette, az amerikai alakulatok ott is intenzíven üldözik a tálib vezetőket.

MRAP MaxxPro páncélozott szállítójármű

Házi készítésű pokolgépek és rajtaütések ellen, az iraki hadszíntérre kifejlesztett MRAP MaxxPro páncélozott szállítójárműben utaztak a közlekedési balesetet szenvedett magyar katonák az afganisztáni Baglán tartományban.

A járművet az amerikai Navistar Defense és az izraeli Plasan Sasa cég fejlesztette ki, utóbbi a páncélzat tervezője és gyártója. A 6-10 fő szállítására alkalmas, 2,5 méter széles, 3 méter magas és 6,5 méter hosszú jármű gyártását 2007-ben kezdték meg.
A 17 tonna súlyú, 8,7 literes, 330 lóerős motorral felszerelt járművet az amerikai fegyveres erőkön kívül a lengyel, a görög és a magyar hadsereg egységei használják Irakban és Afganisztánban.

Az M-RAP MaxxPro fő jellemzője, hogy hasa V-alakú, képes az alatta felrobbanó akna vagy pokolgép hatását mérsékelni, így viszonylag nagyobb a túlélési képessége, a magyar honvédség is ezért szerezte be.

A lövegtoronnyal ellátott, kéttengelyes járművet úgy tervezték meg, hogy javítása a lehető legkönnyebben és leggyorsabban elvégezhető legyen; a páncélozott járműtest darabjait nem hegesztették, hanem csavarokkal rögzítették egymáshoz. Úgy tervezték, hogy utasait megvédje tüzérségi támadással szemben, ezenkívül atom-, biológiai, vegyi fegyverekkel szemben is védelmet nyújtson.

A magyar katonák a Honvédelmi Minisztérium korábbi közlése szerint idén januárban tesztelték az MRAP MaxxPro páncélozott szállító járműveket a Khilagay-bázis melletti lőtéren. A tárca arról írt, hogy az MRAP több tekintetben is különbözik a magyar katonák által korábban használt járművektől; a házi gyártmányú pokolgépek ellen speciálisan kialakított felépítmény, a fokozott páncélvédettség nagyobb biztonságot nyújt a feladatok biztonságosabb végrehajtásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.