A szokásos tavaszi

Északkelet-Afganisztánban támadnak a tálibok

Több száz tálib fegyveres indított támadást kedden a Pakisztánnal határos északkelet-afganisztáni Nurisztán tartományban.

2011.05.10 17:38MTI

Samsz ul-Rahmán Zahid tábornok, tartományi rendőrfőnök szerint a szélsőségesek Kalasnyikov géppisztolyokkal, nehéz géppuskákkal és rakétagránátokkal támadtak meg délben több őrposztot egy olyan támaszpont körül, ahol tartalékos rendőrök vannak. A tábornok szerint az őrposztok késő délután is állták a nyomást, s erősítést is kaptak a tartományi fővárosból, Parunból.

Hogy mennyi rendőr van a támaszponton, arról Samsz ul-Rahmán Zahid nem nyilatkozott. Azt viszont közölte, hogy segítséget kértek a NATO vezette, Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderőtől és az afgán hadseregtől is.

Az utóbbinak csak kevés katonája állomásozik a lényegében a tálibok által ellenőrzött, hegyvidéki Nurisztán tartományban. Négy napon belül ez a második nagyobb tálib támadás Afganisztánban.

A hétvégén a szélsőségesek az ország déli részén lévő Kandahárt támadták, s a két napig tartó harcokban legalább két tucat tálib, két kormánykatona és egy civil meghalt. A tálibok ebben a hónapban jelentették be, hogy megindítják szokásos tavaszi offenzívájukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.