Az alapanyag is egyedivé teheti

Hungarikum lenne a kenyérlángos előállítási eljárása

Több élelmiszeripari terméket és az előállításához használt eljárást is hungarikumnak kellene minősíteni - mondta Kovács Mátyás, a "Hungarikum" Élelmiszer és Italgyártó Klaszter (Hungarikum ELIT Klaszter) vezetője az MTI-nek.

2010.07.17 07:55MTI

A klaszter 2008. júliusban alakult 21 taggal a Körös-Völgye Alapítvány gondozásában, a dél-alföldi cégeket tömörítő szerveződésnek jelenleg 29 tagja van, és további cégek jelezték csatlakozási szándékukat.

Kovács Mátyás kifejtette: azért is indokolt az élelmiszeripari eljárást is rögzíteni a hungarikumok esetében, mert egy-egy terméknél fontos az előállítás módja, a felhasznált alapanyag, ez teszi, teheti egyedivé.

Példaként említette erre a pálinkát, amely már hungarikum, és tovább kellene bővíteni a hagyományos minőségi magyar termékek körét márkanévvel nem rendelkező termékekkel is, mint például a már levédett kenyérlángos.

A Hungarikum ELIT Klaszter a Dél-alföldi Operatív Programban 2008-ban elnyert 36 millió forint támogatással létrehozta a klaszter menedzsmentet.

Tervezik, hogy megszerzik az "Akkreditált Innovációs Klaszter" címet a Gazdaságfejlesztési Operatív Program támogatásában, hogy jogosultak legyenek a klasztertagok önállóan is pályázni fejlesztési forrásokért, döntően termékfejlesztésre és annak bevezetésére.

Kovács Mátyás elmondta, hogy tervezik a közös, minőségbiztosítási, nyomonkövetési és termék-kiválogatási rendszer létrehozását, amelyhez európai uniós fejlesztési forrásokat is igénybe vennének.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.