Még nem borítékolható az adómentes pálinka

Nem dúdolható felhőtlenül a pálinkadal, míg Brüsszel nem bólint

A Napi Gazdaság szerint kevés az esélye annak, hogy Brüsszel rábólint a kormány tervére, amely szerint megszűnne a bérfőzési szeszadó.

2010.06.21 09:13MTI/ Napi Gazdaság

A lap hétfői számában emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor a megszüntetendő kisadók közé sorolta a bérfőzési szeszadót is. Mivel azonban jövedéki szabályozásról van szó, a módosításhoz szükséges az Európai Bizottság beleegyezése is, ami több szempontból is kérdéses.

A Napi Gazdaság emlékezetet arra: a csatlakozási tárgyalásokon kemény meccseket kellett játszania a magyar delegációnak, hogy egyáltalán fennmaradhasson a bérfőzetés intézménye. Brüsszel ugyanis, attól tartva, hogy a Magyarországon előállított pálinka piacbefolyásoló tényező lesz, igyekezett azt visszaszorítani. Végül fennmaradhatott a rendszer, és a magyar szabályozásba a kedvezményes kulcs alkalmazása is bekerült.

A hatályos szabályozás szerint kedvezményesen legfeljebb 50 liter, száz fokosnak megfelelő pálinka főzethető, a kedvezményes kulcs száz fokra vetítve 138 ezer forint hektoliterenként - vagyis száz liter ötvenfokos pálinka 69 ezer forint adót keletkeztet.

Az ötven fok feletti mennyiségnél már nem jár a kedvezmény, itt 276,1 ezer forint az adó hektoliterenként száz fokra vetítve. A magyar szabályozás egyébként a maximum kedvezményt veszi alapul, az EU ugyanis legfeljebb ötvenszázalékos kedvezményt engedélyez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.