Vitatják a biotermékek jótékonyabb hatását
Nem egészségesebbek a drágább bio élelmiszerek?
Nem biztos, hogy egészségesebbek a drágábban beszerzett bio élelmiszerek - derül ki egy friss kutatás eredményéből.
2010.05.26 08:02MTI
A London School of Hygiene and Tropical Health kutatói szerint nincsen szilárd bizonyíték arra, hogy a vegyszerek, illetve a genetikailag módosított anyagok hozzáadása nélkül előállított termékek jótékonyabb hatásúak lennének.
A vizsgálatot végző londoni szervezet szerint meglepően kevés tanulmány foglalkozik a biotermékek és a hagyományos módon előállított élelmiszerek egészségügyi szempontok alapján történő összehasonlításával. Ráadásul a témában végzett felmérések elsősorban a bioélelmiszerek rövid távú hatásait figyelik, az egészségre gyakorolt hosszabb távú hatásokat nem vizsgálták. Az antioxidánsokat kutató tanulmányok többségében nem tértek ki arra, hogy ezek milyen arányban találhatók meg a bio-, illetve a hagyományos élelmiszerekben.
Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett beszámoló szerzői 162, az utóbbi ötven évben publikált tanulmányt böngésztek át, és ezek alapján nem találtak különbséget a bio- és a hagyományos módon előállított élelmiszerek között. A kutatók mindössze tizenkét publikációt találtak, amelyek a bioélelmiszerek egészségre gyakorolt hosszú távú hatásait elemezték. Ezekkel viszont az volt a gond, hogy a tesztcsoport létszáma alacsony volt, és a vizsgálati idő mindössze néhány hétig tartott.
A tanulmányok közül egy esetben találtak összefüggést a bioélelmiszerek fogyasztása és az allergiás bőrreakciók megjelenése között. A vizsgálatban 2800 - két éves kor alatti - holland kisgyermek vett részt, szüleiket időről-időre kikérdezték gyermekük étkeztetési szokásairól és arról, hogy születésüktől kezdve mikor és milyen időszakokban jelentkezett náluk ekcéma.
A válaszok alapján arra lehetett következtetni, hogy azok a gyerekek, akik társaiktól eltérően kizárólag bio tejtermékeket kaptak, kevesebbszer lettek ekcémások. Ennek a vizsgálatnak azonban az volt a hátulütője, hogy a gyerekek tüneteiről a szülők nyilatkoztak, és az sem derült ki, hogy a bioélelmiszerek fogyasztása miatt voltak-e ritkábbak az allergiás tünetek.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06