Jóval nagyobb illetékbevételre számítottak

Hová tűnhetett több százmillió forint Szolnok megyéből?

A megyei közgyűlés pénteki ülésén, a 2012-es költségvetési koncepciót meghatározó napirend tárgyalásakor derült ki, hogy több százmillió forinttal kevesebb lesz a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat illetékbevétele a tervezettnél.

2011.12.09 18:03MTI

Az idei évre a Szolnok megyei önkormányzat mintegy 1,3 milliárd forint költségvetési hiánnyal számolt, ezt egyebek mellett azért nem tudta csökkenteni, mert teljes mértékben nem kapta meg az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatokat segítő (önhiki) pályázat keretében kért anyagi támogatást, és az illetékbevétel tervezett mértéke sem fog teljesülni.
    
Az önkormányzat 2011-re 1,4 milliárd forint illetékbevételt tervezett, ebből az első háromnegyed évben 826,2 millió forintot könyvelhetett el, a hiányzó hányad 223,7 millió forintot tesz ki, és ez a mutató az év végéig megközelíti majd a 300 millió forintot. A várt illetékbevétel elmaradását az sem tudta pótolni, hogy a megye kétszeri alkalommal 127,8 millió forint központi támogatást kapott. 
   
A 2012. évi költségvetési koncepció elkészítése során az elfogadott határozat célul tűzi ki a működéssel összefüggő kiadások forrásának biztosítását, a kötelező és önként vállalt feladatok pénzügyi lehetőségtől függő biztosítását.
   
A fideszes többségű testület pénteki ülésén határozott a megyei önkormányzatok konszolidációjához kapcsolódó feladatokról is. A napirend kapcsán kialakult vitában több ellenzéki képviselő kijelentette, hogy nem támogatja a megyei önkormányzatok konszolidációját. Kormánypárti oldalon viszont az emelték ki, hogy az elfogadott törvény egy szükségszerű átalakítást szolgál, a vagyon pedig az állam kezébe kerül.
   
Az ülésen Kovács Sándor, a megyei közgyűlés fideszes elnöke arról tájékoztatta a közgyűlés tagjait, hogy a megyei intézmények és az önkormányzati hivatal munkatársainak november havi bérkifizetése két napot csúszott. Elmondta, hogy a megyei önkormányzatok konszolidációjával összefüggésben új hitelszerződés megkötése vált szükségessé, amelyhez a közgyűlés hozzájárulása kellett. Így az említett előterjesztés elfogadását követően intézkedtek a munkabérek kifizetéséhez szükséges lépések megtételéről.
   
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat által fenntartott intézmények és a hivatal munkavállalói esetében először fordult elő, hogy a munkabérek kifizetése a közgyűlési rendeletben rögzített időponton - minden hónap 7. napja - túl történt, azonban még így is a törvényben rögzített időponton belül. A munka törvénykönyve értelmében ugyanis a munkabért a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kell kifizetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.