Kibővítik a szankciókat

Teker egyet Irán satuján az EU

Bővíti Irán elleni szankcióit az Európai Unió a jövő hónapban a tagországok állam- és kormányfőinek pénteken Brüsszelben kiadott közös közleménye szerint.

2011.12.09 17:30MTI

Kétnapos - főként gazdasági ügyekkel foglalkozó - találkozójuk után az Irán-témában született állásfoglalásban az uniós vezetők "komoly és súlyosbodó" aggodalmaiknak adtak hangot Irán atomprogramjának békés jellegét illetően, valamint nemzetközi kötelezettségeinek betartására vonatkozóan. Utaltak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség legfrissebb jelentésére is, amely megállapításokat tartalmaz arra nézve, hogy a program nem kizárólag békés jellegű.
   
Ezekre hivatkozva az állam- és kormányfők felszólították a külügyminiszteri EU-tanácsot, hogy folytassa az Irán elleni uniós "korlátozó intézkedések hatókörének kibővítésére" irányuló munkát, továbbá - prioritásként kezelve - vizsgáljanak meg további lépéseket Teherán ellen. Azt is sürgették, hogy ezeket még következő (a tervek szerint január végi) találkozójuk előtt fogadják el.
   
Nem tettek ugyanakkor utalást arra, hogy az EU-ban egy esetleges olajvásárlási tilalomról is folyik a gondolkodás. Korábbi jelzések szerint ebben nem egységes az EU, mert egyes tagországai túlságosan függnek az iráni olajtól.
   
Az Európai Tanács megerősítette elkötelezettségét amellett is, hogy az atomprogram problémájára lehetőség szerint tárgyalásos megoldást találjanak.
   
Elítélték a brüsszeli csúcs résztvevői az iráni brit külügyi létesítmények elleni támadásokat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.