Profitálhatnak az árfolyamrendszerből

Az IMF szerint most örülhetnek a złotyjuknak a lengyelek

Az IMF lengyelországi képviselője kifejtette. Lengyelország most jobban jár, ha ragaszkodik saját nemzeti valutájához, és profitál a rugalmas árfolyamrendszerből.

2011.12.09 17:36MTI

James Morsink abból az alkalomból beszélt erről, hogy a Nemzetközi Valutaalap jelentést adott ki az ország gazdasági kilátásairól.
   
Lengyelországban egyelőre nem jelöltek meg konkrét időpontot az euróövezethez való csatlakozásra. A kormány csak annyit jelzett, hogy elkötelezettek az euró bevezetése iránt egy olyan időpontban, amikor rendeződik az euróövezeti válság.
   
Az IMF pénteken nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint jövőre 2,5 százalék lesz a gazdasági növekedés a korábban várt 3 százalék helyett, miután megnőttek a lefelé mutató kockázatok. Ugyanakkor az államháztartás GDP-arányos hiánya 3,25 százalék lehet jövőre a korábban várt 3,8 százalékkal, és az idei évre prognosztizált 5,5 százalékkal szemben.
   
A 38 millió lakosú Lengyelország a legnagyobb állam az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országok közül, és az egyetlen az egész unióban, ahol a világgazdasági válság során nem alakult ki recesszió.
   
Az IMF méltatta a lengyel gazdaságpolitikát, a költségvetési fegyelmet és a strukturális reformokat. A nemzetközi pénzügyi szervezet álláspontja szerint Lengyelország kevésbé sebezhető, ha romlanak a külső tényezők, mert viszonylag kicsi az export részesedése a hazai össztermékben, és jó a bankszektor tőkeellátottsága, nyereségesek a pénzintézetek.
   
"De szükség esetén ott van az IMF rugalmas hitelkerete is, ami biztosíték lehet a kockázatok ellen" - mondta az IMF-képviselő.
   
Lengyelország az idén januárban kötött megállapodást az IMF-fel egy újabb, 30 milliárd dolláros elővigyázatossági hitelkeretről, amit csak szükség esetén használ fel, de eddig még nem nyúltak hozzá.
   
Lengyelországnak ez már a harmadik és a legnagyobb elővigyázatossági hitelmegállapodása 2009 óta, amikor az IMF létrehozta ezt a konstrukciót elsősorban azzal a céllal, hogy védelmet biztosítson az Európai Unió jól teljesítő gazdaságainak a nehézségekkel küszködő államokból érkező negatív hatásokkal szemben.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.