Üdítő, nyárias íz egy hívogató süteményben
Frissüljünk fel nektarin tortával!
Jól esik egy frissítő, nyári ízekkel csalogató torta a tavasz közeledtével - a nektarin torta garantáltan nem feledhető.
2012.03.11 07:29ma.hu - Fotó: izbolygo.huA nektarin mellett őszibarackot is használhatunk a nektarin torta elkészítéséhez - az íze csaknem ugyanolyan lesz. Hogyan készül ez a finom édesség?

Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához:
- 300 gr finomliszt
- 200 gr stella margarin
- 100 gr porcukor
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája
Továbbá:
- ½ l. tej
- ½ vaníliarúd
- citromhéj
- 5 tojássárgája
- 100 gr cukor
- 50 gr liszt
- 1 kg nektarin/őszibarack
- 1 citrom leve
- 4-5 fürt ribizli
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a sót és a tojássárgát, összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és ½ órára hidegre tesszük.
A tejet felforraljuk a felhasított vaníliarúddal és 2 kisujjnyi citrom-héjjal, fedő alatt 10-15 percig pihentetjük, leszűrjük. A tésztát kerek lapra nyújtjuk, kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű, gyümölcstortaformát, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön (180 C-fok) világosra sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni, lapos tálra csúsztatjuk. A krémhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és liszttel, felengedjük a vaníliás tejjel, lassú tűzön besűrítjük és a tésztába öntjük-simítjuk. A gyümölcsöket megmossuk, a ribizlit lemetsszük.
A nektarint kettévágjuk, magját kiemeljük, vékony gerezdekre szeleteljük, meglocsoljuk citromlével, lecsepegtetjük.
Kívülről befelé haladva kirakjuk vele a torta tetejét, megszórjuk a ribizliszemekkel és 1 órára, ill. tálalásig hidegre tesszük.