Zsírtalanított főzőlével is készülhet

Téli levest nyári babbal

Kétféle bab felhasználásával és gazdag ízesítéssel készül a nyári babos bableves, amelynek elkészítésére még egy plusz változat is létezik.

2012.02.12 07:29ma.hu - Fotó: tasteofhome.com

A gazdag levesek között nyugodtan számon tarthatjuk a nyári babos bablevest. Ez a finomság igényel némi ráfordított időt, de megérti a fáradtságot.

Hozzávalók 4 személyre:

- 400 gr fejtős bab (tisztítva 200 gr)
- 200 gr zöldbab
- 150 gr sárgarépa
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 karcsú ágacska borsikafű (csombor)
- só, bors
- 2 dl főzőtejszín v. tejföl
- 1 evőkanál rizsliszt
- citromlé

Hüvelyéből kifejtjük a babot, leöblítjük. A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, felkarikázzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, egészben hagyjuk.

A borsikafüvet leöblítjük. 1,5 l. enyhén sós, a hagymával, a fokhagymával és a borsikafűvel ízesített vízben, mérsékelt tűzön, félrehúzott fedő alatt, puhára főzzük a kétféle babot és a sárgarépát. A tejszínben simára keverjük a rizslisztet, a leveshez adjuk, összeforraljuk.

Frissen őrölt borssal, citromlével ízesítjük, teljesen kihűtjük. Lefedjük, 3-4 órára hidegre tesszük. Tálaláskor kidobjuk a levesből a hagymát, fokhagymát és borsika-füvet, mélytányérokba vagy tálkákba szedjük.

Frissen vágott petrezselyemmel megszórjuk, esetleg 1-2 evőkanál sovány tejföllel vagy joghurttal gazdagíthatjuk.

Változat: Füstölt hús zsírtalanított főzőlevével is készíthetjük. Egyes vidékeken csípős hegyes paprikát vágnak - ki-ki magának, egyéni ízlés szerint - a jól behűtött levesbe.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.