Hagyhatjuk állni, de anélkül is remek

Hogy készítsünk eperdzsemet pár perc alatt?

Eperdzsemet pár perc alatt? Lehetséges. Aki a tetszetős külsőre is nagy hangsúlyt fektet, persze hagyhatja állni egy éjszakát az eperszemeket.

2012.01.01 07:29ma.hu

Ha gyors és könnyű eperdzsemre vágyunk, ez a változat egyszerűen elkészíthető. Amennyiben a tetszetős eperszemek számítanak, egy éjszakányi állást is számítsunk bele a készítési időbe.

Hozzávalók:

- 1,8 kg eper
- 3 citrom leve
- 1,8 kg befőzőcukor
- diónyi vaj

A megtisztított, megmosott, alaposan lecsöpögtetett epret üvegtálba tesszük, meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a cukorral és óvatosan összeforgatjuk. Konyharuhával letakarjuk és egy éjszakán át állni hagyjuk. (Ha sietünk, ezt akár el is hagyhatjuk, de az állástól maradnak szépen egyben az eperszemek).

Másnap lábosba öntjük és mérsékelt hőmérsékleten, állandóan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor elolvad (ekkor még ne forrjon!). Beledobjuk a vajat (megakadályozva, hogy a dzsem teteje bebőrösödjön), és forrásba hozzuk. Innen pontosan 4 percig erősen forraljuk.

Utána próbaképpen kanálnyi levét hideg tálra öntjük, s ha néhány perc alatt nem kezd megolvadni, 2 percig ismét forraljuk. A tűzről levéve tetejét lehabozzuk, majd 10-15 percen át lehűlni hagyjuk.

Üvegekbe töltjük, lekötjük.
Hűvös helyen tárolva hat hónapig áll el. Mit ronthatunk el, ha híg marad a dzsem:

- nem befőzőcukrot használtunk,
- túl rövid, v. túl hosszú ideig főztük
- túl érett volt a gyümölcs

Ha megkeményedik a dzsem:

- sok benne a cukor,
- vagy túl sokáig forrt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.