A legmagasabb szintű figyelmeztetés

London a hajóknak: vigyázzatok, terrorveszély!

A legmagasabb szintű figyelmeztetést adta ki Nagy-Britannia a jemeni partoknál közlekedő kereskedelmi hajóinak, mivel fennáll egy lehetséges támadás veszélye.

2013.08.06 17:30MTI

A brit közlekedésügyi miniszter a legmagasabb, hármas fokozatúra emelte a biztonsági figyelmeztetést a Jemen körüli partszakaszokon - közölte Neil Roberts, a Lloyd's Market Association nevű biztosítótársaság munkatársa. A brit hatóságok nem kommentálták az értesüléseket.

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) "rendkívülinek" minősítette a biztonsági figyelmeztetés szintjének felemelését.

Szomáliához való közelsége és így a lehetséges kalóztámadások miatt Jemen mintegy öt éve a veszélyeztetett területek listáján van, de a hármas fokozat rendkívül szokatlan. Azt jelzi a kereskedelmi hajók bérlői számára, hogy jelentős mértékben megnőtt egy lehetséges támadás kockázata, és tényleges fenyegetésről van szó - tette hozzá Neil Roberts.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma kedden elrendelte jemeni nagykövetségének kiürítését, és nem sokkal később Nagy-Britannia is hasonlóan rendelkezett jemeni diplomáciai képviselete ügyében. London hétfőn azt közölte, hogy nagykövetsége Szanaában a ramadánt lezáró íd al-fitr ünnepek alatt, a hét végéig zárva marad, majd kedden a külügyminisztérium "a biztonságot illetően megnövekedett aggodalmak miatt" a teljes személyzet kimenekítéséről döntött.

"A terrorszervezetek, köztük az al-Kaida arab-félszigeti ága (AQPA) igen tevékenyek Jemen-szerte. Az amerikai kormányt nagyon aggasztja az amerikai állampolgárokat, amerikai létesítményeket, amerikai és nyugati érdekeltségeket fenyegető támadás veszélye" - áll az amerikai kormányzat keddi közleményében.

A The Times szerint a brit hatóságok attól tartanak, hogy terroristák az ádeni kikötőben 2000. október 12-én, az éppen üzemanyagot vételező USS Cole amerikai romboló ellen elkövetett merénylethez hasonló akciót terveznek, amelyben 17 amerikai tengerész vesztette életét. Egy másik merényletben egy bolgár tengerész vesztette életét, amikor 2002. október 6-án Jemen partjaitól 25 kilométerre az MV Limburg nevű francia kőolajszállító tankerbe szándékosan belerohant egy hajó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.