Washington elrendelte

Kiürítik a jemeni amerikai nagykövetséget

Kimenekítik Jemenből azokat az amerikai kormányzati munkatársakat, akiknek jelenléte nem feltétlenül szükséges. Mivel "rendkívül nagy" a terrortámadás veszélye, az ország azonnali elhagyására szólították fel az amerikai állampolgárokat.

2013.08.06 12:14MTI
Fotó: MTI

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet támadásától tartva az Egyesült Államok külügyminisztériuma kedden elrendelte jemeni nagykövetségének kiürítését.

A kiadott közlemény szerint terrortámadás veszélye miatt kimenekítik Jemenből azokat az amerikai kormányzati munkatársakat, akiknek jelenléte nem feltétlenül szükséges. Mivel "rendkívül nagy" a terrortámadás veszélye, az ország azonnali elhagyására szólították fel az amerikai állampolgárokat.

"A terrorszervezetek, köztük a al-Kaida arab-félszigeti ága (AQPA) igen tevékenyek Jemen-szerte. Az amerikai kormányt nagyon aggasztja az amerikai állampolgárokat, amerikai létesítményeket, amerikai és nyugati érdekeltségeket fenyegető esetleges támadás veszélye" - tartalmazza a dokumentum.

A külügyminisztériumi figyelmeztetést néhány órával azután adták ki, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat négy feltételezett tagja meghalt kedden Jemenben, feltehetően egy pilóta nélküli amerikai repülőgép támadásában. Hivatalos információk szerint a légicsapást a jemeni fővárostól, Szanaától mintegy száz kilométerrel keletre, Márib tartományban hajtották végre.

Korábban 19 amerikai képviseletet zártak be a Közel-Keleten és Afrikában. Amerikai titkosszolgálati tisztviselők és közel-keleti diplomaták közölték: a nagykövetségek bezárását az indokolta, hogy elfogták Ajman az-Zavahri al-Kaida-vezér egy titkos üzenetváltását, amelyben nagy támadás végrehajtására utasítja helyettesét Jemenben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.