A Gázai-övezetben kialakult helyzet

Az Európai Unió az erőszak azonnali beszüntetésére szólít fel

Mély aggodalmának adott hangot és minden támadás azonnali beszüntetésére szólított fel minden harcoló felet a Gázai-övezetben kialakult helyzettel kapcsolatban az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsa - áll a tárcavezetők által hétfőn kiadott úgynevezett végkövetkeztetésben.

2012.11.19 18:26MTI

"Minden támadást azonnal abba kell hagyni, mert ezek semmivel sem indokolható szenvedést okoznak ártatlan civileknek" - áll a dokumentumban, amely elismeri Izrael jogát, hogy megvédje magát a rakétatámadásoktól, de felszólítja a zsidó államot, hogy arányosan válaszoljon a támadásokra, és minden esetben biztosítsa a palesztin civil lakosság védelmét.
   
A dokumentumban az uniós külügyminiszterek "erőteljesen elítélik" a Gázai övezetből Izrael ellen indított rakétatámadásokat, amelyekkel a Hamásznak és más fegyveres csoportoknak azonnal fel kell hagyniuk - fogalmaznak a tárcavezetők.
   
"Semmi sem magyarázhatja, hogy szándékosan ártatlan civileket vegyenek célba" - szögezi le az Európai Unió külügyminiszteri tanácsa, amely felszólítja a feleket, hogy tartsák tiszteletben a humanitárius jogot.
   
A külügyminiszterek úgy érvelnek, hogy egy olyan időszakban, amikor a térség amúgy is rendkívül instabil, mindenkinek az érdeke az volna, hogy az erőszak azonnal véget érjen. Álláspontjuk szerint a jelenlegi helyzet is rámutat annak égető szükségességére, hogy közelebbivé váljon az izraeli-palesztin konfliktust - két állam létrejöttével - lezárni hivatott megoldás, amely mindkét fél számára lehetővé teszi, hogy békében és biztonságban élhessenek egymás mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.