Gázai hadművelet

Halasztáshoz vezethet az izraeli választásokban a kiújult konfliktus

Halasztást okozhat a januári izraeli választások előkészületeiben a Gázai övezetben zajló izraeli hadművelet nyomán kiéleződött fegyveres konfliktus - derül ki vasárnapi nyilatkozatokból, miközben a térségben újabb diplomáciai erőfeszítéseket is bejelentettek.

2012.11.18 17:15MTI

 Az izraeli kormány vasárnapi ülése után Gilád Erdan, a Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz közel álló, Likud párti környezetvédelmi miniszter fenntartásait fejezte ki a választási menetrenddel kapcsolatban.
   
Az országban december elejére tervezik a két legnagyobb párt, a jobbközép Likud és a balközép szociáldemokrata Munkapárt előválasztását, amelyeken megszavazzák a január 22-i választásokon a pártokat képviselő jelölteket. Gilád  Erdan azonban kijelentette, hogy ha még több napig elhúzódnak a hadműveletek, akkor pártja nem tudja megtartani az előválasztásokat, mert tartanak a tömegek urnákhoz szólításától a légiriadók által érintett településeken, a választóhelyiségek több mint felében.
   
"Ezért el kell majd halasztani a választásokat"- tette hozzá.
   
Seli Jehimovics, az ellenzéki Munkapárt vezetője a rádióban támogatásáról biztosította az izraeli kormányt a Gázai határnál folyó hadművelettel kapcsolatban. Kijelentette, hogy nem egyezkednek a Likuddal az izraeli választások elhalasztásáról, és reményét fejezte ki, hogy erre nem is lesz szükség.
   
Avigdor Liberman külügyminiszter vasárnap délután a fegyverszüneti tárgyalások ügyében közvetítő Laurent Fabius francia külügyminiszterrel tárgyalt. A sajtónak nyilatkozva megerősítette, hogy Izrael fegyverszüneti feltétele a fegyverek elhallgatása a másik oldalon.
   
Kairóban az Arab Liga illetékesei közölték, hogy Nabíl al-Arabi főtitkár már bejelentett gázai látogatására kedden kerül sor.
   
A térségbe várják a napokban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt is. Az ő látogatásával kapcsolatban vasárnap hivatalosan az egyiptomi külügyminisztérium annyit erősített meg, hogy hétfőn Kairóba utazik, és kedden találkozik Mohamed Murszi elnökkel.
   
A tűzszüneti tárgyalásokat a terepen segítendő Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke felkérte az egyik legtapasztaltabb palesztin tárgyalót, Nabíl Saatot, hogy utazzon a Gázai övezetbe.
    
Juvál Steinic izraeli pénzügyminiszter vasárnap a közszolgálati rádióban arról beszélt, hogy a Gázai övezet elleni hadművelet szerdai kezdete óta példátlan kibertámadás zajlik Izrael ellen. Mint mondta, 44 millió internetes támadást követtek el az izraeli kormányzati szervek számítógépei ellen az utóbbi öt napban.
   
Mindeközben a térségben folytatódnak az izraeli légicsapások, valamint a palesztin rakétatámadások. Palesztin közlés szerint az egyik vasárnapi légicsapás, amelyet egy többemeletes épület ellen intéztek, tíz halálos áldozatot követelt.
   
Izraeli illetékesek a nap folyamán korábban jelezték, hogy célzottabb támadásokra készülnek a palesztin rakétaindításokért felelősnek tartott személyek ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.