APEC-csúcs

Moszkva és Tokió folytatják a tárgyalásokat a területi vitákról

Moszkva és Tokió külügyminiszter-helyettesi szinten folytatja a tárgyalásokat a vitatott hovatartozású területekről.

2012.09.08 19:45MTI

A politikusok az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vlagyivosztoki csúcsértekezletén külön találkozón ejtettek szót a két ország kapcsolataiban lezáratlan területi vitákról.

A tárgyalások újabb fordulóját novemberben tervezik megtartani Japánban.

Noda Josihiko kifejtette, hogy a területi problémák megoldása és az orosz-japán kapcsolatok megerősítése mindkét ország érdeke.

Az utóbbi időszakban Tokió intenzív lépéseket tett annak érdekében, hogy felújítsa a tárgyalásokat Moszkvával a területi vitákról és a két ország közötti békeszerződés aláírásáról, amely a második világháború lezárása óta mind a mai napig nem történt meg.

Július végén az orosz fővárosba látogatott Gemba Koicsiro japán külügyminiszter. Akkor arról állapodott meg vendéglátójával, Szergej Lavrovval, hogy "nyugodt körülmények között folytatják a párbeszédet". Dmitrij Medvegyev július 3-án - már miniszterelnökként - újra felkereste a területi vita tárgyát képező dél-kurili szigeteket.

A vlagyivosztoki APEC-csúcstalálkozón létrejött négyszemközti találkozó során Vlagyimir Putyin meghívta oroszországi látogatásra a japán kormányfőt.

A Kuril-szigetekre Japán annak az 1855-ben kötött simodai szerződésnek az alapján formál igényt, amely az első egyezmény volt az Orosz Birodalom és a Japán Császárság között. Moszkva viszont azt állítja, hogy a szigetek Japán második világháborús veresége nyomán kerültek a Szovjetunióhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.