Netpolgárok egymás közt

Alkotmány 2.0 - Pettkó András weblapot indít

A mai napon elindult a www.webalkotmany.hu oldal - jelentette be Pettkó András (2002-2010 között országgyűlési képviselő), az oldal kezdeményezője interaktív sajtótájékoztatóján.

2010.10.14 19:05ma.hu

A portálon bárki elkészítheti saját alkotmányjavaslatát, beleszólhat, javíthatja a másik Netpolgár elképzelését. Olvashatja az óránként frissülő híroldalt, fórumozhat, szavazhat.

A bemutatott oldalnak természetesen van facebook, tvitter csatlakozása és kapcsolata az országgyűlés illetékes bizottságának oldalához is. "Lájkolni" is lehet.

A volt képviselő elkészítette saját alkotmányjavaslatát. Azt hangoztatta, számára fontos, hogy az új alaptörvény ne csak a koronáról és a hagyományokról szóljon, hanem az új világ új lehetőségeiről is. Szerinte az új alkotmányban egy olyan szakasznak is kell lennie, ami az alapvető hírközlési - informatikai jogokról szól.

Erre azért is van szükség, hogy ne legyenek első - és másodosztályú állampolgárai Magyarországnak, aszerint sorolódva kasztokba, hogy mennyire érik el az információs infrastruktúrák lehetőségeit.

Amikor 2002-ben Pettkó András országgyűlési képviselő lett, az informatikát és hírközlést - a környezetvédelem mellett - szakterületének választotta. Már akkor is azt gondolta, és nyolc év munkája ebben megerősítette, hogy az informatika eszközrendszerével csökkenteni lehet az esélyegyenlőtlenségeket. A számítástechnika segítségével érdemes és értelmes küzdeni a társadalmi különbségek felszámolásáért. Az Internet térnyerésével csillapodik a feszültség a főváros és a vidék között, a hátrányos helyzetű emberek könnyebben felzárkózhatnak. A komjputerizáció az emberi kapcsolatok újjáteremtésének, az azonosan és gyakran természetesen különbözően gondolkodó emberek összekapcsolásának az alapját képezheti. Az elmúlt nyolc évben számos kezdeményezéssel élt. Azt hangoztatta, „aki kimarad, az lemarad”, „aki nem Netre kész, az nem meNetre kész”.

Most, amikor már nem képviselő, nem szeretné feladni eddigi tevékenységét, azt a látszatot keltve, az egész csak addig volt fontos számára, amíg a Parlamentben ülhetett. Egy új honlapot indított (www.webalkotmany.hu) annak reményében, hogy ez a portál lehetőséget teremt értelmes, hasznos szakmai párbeszédre azoknak, akiket érdekel, hogy milyen lesz az új alkotmány. Demokrataként minden véleményre kíváncsi még akkor is, ha a kialakult véleményével ellentétes.

Hangoztatta: nem vitás, hogy az Országgyűlésben a képviselők feladata lesz megalkotni az új alkotmányt, de talán segítheti a jogalkotók munkáját kezdeményezése.

Bízik abban, hogy a polgári kormány által felkért szakértők olvasni fogják ezt az oldalt, és találnak olyan elképzeléseket, javaslatokat, amelyeket be tudnak építeni az általuk készített előterjesztésekbe. Számára a legfontosabb az, hogy alkotmányban legyen egy Alapvető hírközlési - informatikai jogokról szóló fejezet.

Elengedhetetlennek tartja: az állam a közigazgatás intézményhálózatán és az oktatáson keresztül, valamint a szükséges rendelkezések megalkotásával biztosítsa, hogy az informatika a demokratizmus megerősödését, kiszélesítését szolgálja, és ne lehessen eszköze a kiváltságok, szellemi és gazdasági monopóliumok kialakulásának. Azt mondta, új Alkotmány ne csak demokratikus, hanem Internet-barát is legyen! A két fogalom összekapcsolása nélkül maradjunk az Aranybullánál! 

Kiemelte: Észtországban 2002-óta sikeresen működik egy úgynevezett e-demokrácia portál. Itt kulturált vita, javaslattétel történik már évek óta, és a kormány már jó néhány a Netpolgárok által megalkotott, beterjesztett törvényjavaslatot átvett, befogadott.

Nálunk is ez fog történni, ha www.webalkotmany.hu civil portálon a hozzászólók felfogását tisztelő, minőségi eszmecsere alakul ki az alkotmánytervezetekről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.