Pettkó az államfőt kérleli: ne írja alá!

A Pénzügyminisztérium szándékosan követett el alkotmánysértést?

Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott adótörvény családi pótlékot adóterhet nem viselő járandóságnak minősítő rendelkezése alkotmányellenesen a kihirdetését megelőző időre állapít meg kötelezettséget az adózó állampolgárok számára, ezért Pettkó András országgyűlési képviselő Sólyom László köztársasági elnökhöz fordult.

2009.05.13 14:04ma.hu

Pettkó András a ma.hu-hoz eljutatott közleményében tudatta: azt kéri, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a törvényt, hanem emeljen alkotmányos vétót a javaslat ellen és küldje el véleményezésre az Alkotmánybíróságnak. 

A szocialista-szabaddemokrata országgyűlési többség által hétfőn elfogadott adójogszabályok értelmében szeptember 1-jétől a családi pótlék adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Ez azt jelenti, hogy bár adót nem kell fizetni utána, de a személyi jövedelemalapba beszámít, tehát annak összegét növeli. Mivel az Szja törvény szerint adóév alapján adózunk, visszamenőleges hatállyal már ez év januárjától az összevont adóalap részét képezi a családi pótlék, aminek következtében magasabb adókulccsal adózhatnak az érintettek - írja a képviselő.

Angyal József okleveles adószakértő példája alapján: ha valaki január és április között 1,9 millió forint jövedelmet szerez, és májustól nincs jövedelme, csak havonta húszezer forintnyi családi pótlékot kap, jövedelme után erre az időszakra 18 százalékos adót fizetne. 

A 2009. szeptember 1-jétől hatályos módosítás miatt viszont az éves adóalapja összesen 80 ezer forinttal – a négyhavi családi pótlék összegével – emelkedik, ezután azonban már 36 százalékos adót köteles fizetni. Ez a törvénymódosítás kihirdetése előtti jövedelemre– az adott esetben 14 400 forintnyi – pluszkötelezettséget jelentene. A jogalkotási törvény egyértelmű megfogalmazása szerint azonban jogszabály a kihirdetését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget. 

Ez amellett, hogy jogszabályellenes, sérti az állampolgárok jogbiztonságát is. Az Alkotmánybíróság már 1991-ben, mintegy elvi éllel kimondta, hogy „a jogállamiság egyik alapvető követelménye, hogy a közhatalommal rendelkező szervek a jog által meghatározott szervezeti keretek között, a jog által megállapított működési rendben, a jog által a polgárok számára megismerhető és kiszámítható módon szabályozott korlátok között fejtik ki a tevékenységüket.” 

A visszamenőleges hatállyal jogot keletkeztető jogszabály nem ilyen, tehát alkotmányellenes. Pettkó András az adótörvények általános vitájában is előterjesztette módosítási szándékát, hogy a családi pótlékra vonatkozó rendelkezés csak 2010. január 1-jétől, az új adóév elejétől lépjen hatályba, majd a zárószavazás előtt is, de a szakbizottságok nem támogatták, így az Országgyűlés sem szavazhatott róla. 

Az adózó állampolgárok alkotmányos jogbiztonsága érdekében ezért most a köztársasági elnököt kéri, hogy ne írja alá a törvényt, hanem kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.