Sokszor kell ennünk, keveset!
Mi az a termogenezis?
Együnk sokszor keveset! Ezzel tisztában vagyunk és azzal is, hogy erre többek között anyagcserénk aktivitásának megőrzése céljából van szükségünk.
2010.12.15 14:00beresalexandra.huAzt azonban már kevesebben tudjuk, hogy közvetlenül egy étkezés után anyagcsere értékünk akár 10 %-kal is növekedhet, és ez a jelenség a táplálék termikus hatására vezethető vissza, azaz a termogenezisre!
Egyszerűen megfogalmazva: hőtermelés!
És ez a kifejezés tökéletesen kapcsolható étkezéseinkhez. Amikor ugyanis táplálékot veszünk fel, anyagcserénk értéke nő és ez által testünk hőmérséklete is, ahogy felhasználja a bevitt kalóriákat.
Viszont egyáltalán nem azonos arányban.

A felvett kalóriák nagy részét hőként égetjük el!
A tápanyagoknak termikus hatása eltérő. A fehérjének van a legnagyobb, a szénhidrátoknak közepes, a zsíroknak a legkisebb termikus hatása.
Érthetőbben: amikor 100 kcal zsírt eszünk, csak 3 kcal fog hőként elégni, amikor ugyanennyi szénhidrátot, akkor abból 12-15 kcal lesz hő, míg 100 kcal fehérje esetében akár 20 kcal is lehet a hőmennyiség (Swaminathan et al., 1985.)
Már ebből is látható, hogy túl sok zsírt fogyasztani nem érdemes, hisz annak jó része átalakul testzsírrá!
Ronthatunk-e termogenezisünkön?
Igen! Ha olyan diétákat követünk (vagy étkezésünk úgy állítjuk össze), amely alacsony szénhidrát- és fehérje bevitelre alapoz túl magas zsírtartalom mellett!
Vagy egész egyszerűen, amikor alacsony napi kalória-bevitelünk és, ezáltal kevesebb hőt termelünk, és testünk hőmérséklete lecsökken.
Ekkor kevesebb kalóriát égetünk el.
És hogyan javíthatunk?
A fentiekből értelemszerűen következik. Először is optimalizálni kell a hőtermelést (főként, amikor cél a zsírvesztés).
Ezt a kalória bevitel (maximum) 15 %-os csökkentésével érhetjük el, mégpedig úgy, hogy a szénhidrát és fehérje bevitelt megfelelő szinten tartjuk, miközben a bevitt zsírok mennyiségét csökkentjük!
A kalóriaszintet drasztikusan megszorítva csökken alapanyagcserénk, izomtömegünk és hőtermelésünk mely, számunkra nem épp szerencsés fordulat.
Emellett a magas kalória-felhasználás eszköze lehet még, ha öt-hat adagra osztjuk bevitt kalóriáinkat ezzel kihasználva a már cikkünk elején említett étkezés utáni 10 %-os anyagcsere érték növekedést.
Egyszerű!
Most már tudjuk (és értjük is); többször kell ennünk keveset, hogy hő termelő folyamataink, anyagcserénk, termogenezisünk a javunkat szolgálja!
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06