A fruktóz olcsó, édes - és veszélyes?
Halálos titkokat rejt természetes édesítőnk
Édes, olcsó és természetes - a fruktóz tűnik a legideálisabb "egészséges" édesítőnknek, amíg a belsejébe nem látunk...
2011.10.04 08:25ma.huA legegészségesebb édesítőnek tűnik a fruktóz - a cukrot, amely természetes alkotórésze a gyümölcsöknek, manapság számos feldolgozott ételhez hozzáadják. Bár egészségesnek gondoljuk, halálos titkokat is rejthet.
Kutatók felfedezték, hogy a fruktóz komoly betegségekhez köthető, így a rákhoz, a szívbetegséghez, a magas vérnyomáshoz, vese károsodáshoz, sőt a demenciához is.
A kutatók félelmei beigazolódtak, amikor rájöttek: azoknál az embereknél, akik sokat fogyasztottak a fruktózban gazdag gyümölcslevekből, megnőtt a végbélrák kockázata.
A kutatást a Journal of the American Dietetic Association lapban publikálták, és rámutat arra: a fruktóz magas koncentrációja a feldolgozott gyümölcslevekben különösen okozója lehet a betegségeknek.

A probléma az, hogy a gyümölcsökben egyébként számos, nagyon is egészséges összetevő van - így a rost, a C-vitamin és egyéb antioxidánsok -, melyek fogyasztása éppenséggel véd a rák ellen. Ám a feldolgozás során ezek elvesznek.
A Bangor egyetemen végzett vizsgálatok után a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy még a frissen facsart gyümölcslé is több, mint öt teáskanálnyi fruktózt tartalmaz poharanként, mely hízáshoz, de akár cukorbetegséghez is vezethet. A brit dietetikusok társasága szerint ezért csupán egy pohár gyümölcslé fogyasztása ajánlott naponta...
Manapság a fruktózt, amely gyorsan felszívódik a véráramba, sajnos nemcsak a gyümölcslevekben találjuk meg, de egy sor másik ételben és italban is, az édességektől a jégkrémig. A legtöbb vásárló nem is sejti, hogy az élelmiszer csomagolásán fel van tüntetve, de más és más neveken szerepelhet az összetevők sorában. Például magas fruktóztartalmú kukoricaszirupként.
"Felturbózza" a termékeket, szerkezetet ad a gabonaszeleteknek, kekszeknek, szívóssá téve őket, sűríti a jégkrémet és a joghurtokat. A fagyasztott termékekben is használják. A süteményekben, tésztákban is megtalálható, ahogy a gabonapehelyben is.
A kutatók szerint egy-egy ilyen termékben teáskanálszámra található meg a fruktóz, ahogyan egy gyümölcsitalban legalább 13 van belőle.
Egyre növekvő aggodalommal tekintenek a fruktóz szirup egészségünkre gyakorolt hatásaira. Mert bár hasonló mennyiségű kalóriát tartalmaz, mint a nádcukor, a szervezet nem ugyanúgy dolgozza fel a fruktóz szirupot. Terheli a májat, és emeli a zsírszintet a véráramban.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06