Glattfelder emeltetné a kvótát
Izocukorral elkerülhető a cukoráremelés
Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő szerint a hazai termesztésű kukoricából készült izocukor letörhetné a magas európai cukorárakat. Ezért javasolja az izocukor termelési kvótájának a növelését.
2011.09.09 12:22MTIA héten az egyetlen megmaradt hazai cukorgyár, a kaposvári tulajdonosa, az osztrák Agrana bejelentette, hogy októbertől legalább 20%-kal emeli az európai piacon a cukor árát. Döntését a cukor emelkedő világpiaci árával magyarázta. A bejelentésnek különös európai jelentőséget ad, hogy az Agrana vezetője egyben az Európai Cukorgyártók Szövetségének is az elnöke.
Glattfelder Béla emlékeztetett arra, hogy a 2006-os cukorreform előtt az EU önellátó volt cukorból, sőt, még jelentős exportra is futotta. A reform következtében azonban számos gyárat bezártak, Európa elvesztette önellátó képességét cukorból. Magyarország az egyik legnagyobb vesztese lett a termelés csökkenésének, hiszen öt cukorgyárunkból négy szűnt meg. Azáltal, hogy az EU immár cukorimportra szorul, kiszolgáltatottá vált a nagy cukortermelőknek, így főként Brazíliának.
A képviselő szerint ugyanakkor az izocukor termelésének növelésével már rövid távon csökkenteni lehetne a kiszolgáltatottságunkat. A kukoricából gyártott izocukor termelését ugyanis azonnal növelni lehetne, míg a cukorrépából előállított cukor kvótájának emelése legkorábban csak egy év múlva éreztetné hatását.
Az izocukor-kvóta növelésének elsősorban Magyarország lenne a nyertese. A gazdák biztos felvevőpiacot találnának a kukoricának, és hazai termelésű izocukorral lehetne helyettesíteni az elsősorban importból származó cukrot.
Glattfelder Béla emlékeztetett arra, hogy korábban már javasolta az izocukor-kvóta növelését, ezt azonban az európai cukorlobbi megakadályozta. Nyilvánvaló, hogy a javaslat elfogadása esetén nem lett volna szükség ilyen nagymértékű cukoráremelésre.
Kapcsolódó írások:
- Ijesztő tudat segítheti a cukorbetegségre hajlamosakat
- Cukorhegyeket szürcsölnek be a tinik naponta!
- Izommal nyomjuk le a cukorbajt - szó szerint
- Sokkal nagyobb a cukorbetegség esélye, ha esszük...
- Tanulmány: a cukor nem olvad, hanem szétbomlik
- Hétfőtől már a boltokba kerülhet a Kaposváron feldolgozott brazil nádcukor
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06