Fűszerekkel és gyümölcsökkel is variálhatunk!
Fájni fog? Hogy iktassuk ki a sót és a cukrot?
Jó ideje nem titok: a túl sok só és cukor fogyasztása rongálja az egészségünket. Könnyű mondani azonban. Mit tegyen az ember, ha ízesebben szereti az ételeket...?
2011.09.19 14:25ma.huA sófogyasztás és a cukorbevitel mennyiségének lefaragása nem egyszerű feladat, különösen, ha valaki mindkettőt nagyon szereti. Ilyen esetben legtöbbször nem tartja szem előtt az egészségét.
Szükséges azonban a fogyasztásukat csökkenteni, és annak is van módja, hogy emiatt ne érezzük "nyomorultul" magunkat. Van megoldás arra, hogy ne tűnjön úgy, mintha nélkülöznénk őket.
Íme 10 egyszerű módszer, amellyel távoltartjuk a nagy mennyiségű só- és cukor fogyasztást, de az ízt sem veszítjük el:
- A konzerv zöldségeket, halakat, csirkét alaposan mossuk meg folyó víz alatt: ez ugyanis mérsékeli a sótartalmukat, nagyjából 40 százalékkal.

- A sült zöldségeket fűszerekkel ízesítsük, vagy tegyünk rájuk kevés teáskanálnyi olíva olajat, egy kis citromlevet, csipetnyi sót, és kevés borsot. Süssük 15-20 percig, és amint pirulni kezdenek, mozgassuk meg 5 percenként őket a serpenyőben.
- Ha egy kis száraz kakukkfüvet szórunk a rántottának készülő tojásba, nem lesz szükségünk túl sok sózásra.
- Használjuk a fűszereket: a chili, a kömény, a hagyma mind bevethető mint kiváló ízesítő.
- A spagettinkhez válasszunk egy alacsony sótartalmú szósz alapot.
- A reggeli gabonapelyhet fahéjjal, fagyasztott áfonyával vagy barackkal ízesítsük!
- Az édes és cukros szirupok helyett készítsünk magunk a palacsintára vagy a gofrira kennivalót: a málnaszósz úgy készül, hogy 1 csészényi málnát egy teáskanál fahéjjal összekeverünk, majd addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
- Ha rizst főzünk, dobjunk kardamómot, gyömbért vagy fahéjat a vízbe, mielőtt felforr.
- Próbáljunk meg a receptekben cukor helyett gyümölcspürét használni. Ha azt írja, egy csészényi cukor felhasználásával készül, fél csészényi gyümölcspürével helyettesítsük.
- Adjunk a zöldségeknek egy kis édes ízt. A sárgarépához jól illik például a gyömbér; az édes burgonyához a fahéj; a spenóthoz pedig egy kevéske szerecsendió!