Mégsem árt meg a sófogyasztás?
Úgy tűnik, nem kell "só szerint" érteni!
Egy európai kutatás megkérdőjelezi azt az általánosan elfogadott feltételezést, hogy a nagy mennyiségű só bevitele növeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. A kutatók most épp az ellenkezőjét állítják.
2011.05.11 19:00medipress.huA Journal of the American Medical Association május 4-i számában megjelent tanulmány lengyel és belga szerzői 3681 fehér és fiatalabb, szív-és érrendszeri betegségekben nem szenvedő alany vizelet nátriumtesztjét elemezték.
Kimutatták, hogy az alacsonyabb nátriumkiválasztás összefüggésbe hozható a szív eredetű halálozás megnövekedett kockázatával, a magasabb nátriumkiválasztás pedig nem állt összefüggésben a magas vérnyomás vagy a szívbetegség szövődményeinek fokozott rizikójával.
A tanulmány vezető szerzője, dr. Katarzyna Stolarz-Skrzypek elmondta, hogy munkatársaival együtt meglepődött az eredményeken, ugyanakkor hozzátette, hogy eredményeik tükrözik az amerikai National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) vizsgálat eredményeit.

A közel 3 ezer alannyal végzett amerikai kutatásban azonban arra kérték a résztvevőket, hogy négy-öt napig kerüljék a nagy mennyiségű sót tartalmazó élelmiszereket a nátriumkiválasztás mérése előtt. Stolarz-Skrzypek kísérletében viszont erre nem kérték meg az alanyokat.
„Eredményeink nem támasztják alá a sóbevitel jelenleg ajánlott általános és válogatás nélküli csökkentését a népesség szintjén” – nyilatkozta Stolarz-Skrzypek, a krakkói Jagelló Egyetem kardiológusa.
„Úgy véljük, hogy a fogyasztókat tájékoztatni kell az alacsony és a magas sóbevitellel kapcsolatos kockázatokról, hogy szabadon megválaszthassák élelmiszereiket. Eredményeink ugyanakkor nem teszik semmissé az étrendi sóbevitel csökkentésének vérnyomáscsökkentő hatását a magas vérnyomásos betegek esetében.”
A vizsgálatban a 41 éves átlagéletkorú alanyok 24 órán át gyűjtötték vizeletüket tesztelésre. Az átlagosan nyolcéves utánkövetés alatt a szív-érrendszeri eredetű halálozás azok között nőtt, akiknek a legkisebb mennyiségű nátriumot mutatták ki a vizeletében.
2096 résztvevő esetében, akiket csak hat és fél évig követtek nyomon, a megnövekedett nátriumszint nem állt összefüggésben a magas vérnyomással.
Stolarz-Skrzypek maga is elismeri, hogy a szív-érrendszeri események száma ilyen fiatal populációban a sóbeviteltől függetlenül is alacsony lehet, egyetlen 24 órás mintagyűjtés pedig nem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy jellemezni lehessen egy ember szokásos sófogyasztását.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06