Ne szórjuk olyan veszettül!
Sok só, kevés kálium: biztos "recept" a szívbetegségekhez!
A nagy mennyiségű só és elégtelen mennyiségű kálium fogyasztása együttesen nagyobb mértékben növelhetik a szív-érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát, mint külön-külön.
2011.07.18 13:00medipress.huMár a korábbi kutatások is kimutattak összefüggést a magas vérnyomás és a magas sóbevitel illetve alacsony káliumbevitel között.
A mostani tanulmány szerzői arra hívják fel a figyelmet, hogy a nagy mennyiségű só és elégtelen mennyiségű kálium fogyasztása együttesen jobban növelheti a szív-érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát, mint külön-külön.
Dr. Frank B. Hu, a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatója szerint a nagy mennyiségű nátrium és a túl kevés kálium dupla kockázatot jelent a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás szempontjából.
Annak ellenére, hogy a nátrium és a kálium egymástól függetlenül hat, a magas káliumszint bizonyos fokig ellensúlyozhatja a magas nátriumszint hatását. A magas nátriumszint káros hatásait azonban nem lehet teljesen kitörölni a káliumban gazdag étrenddel.
Az Archives of Internal Medicine júliusi számában Hu kutatócsoportja 12 267 személy egészségügyi adatait vizsgálta 1988 és 2006 között.

A só és a kálium szerepének, valamint a szív-érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatának meghatározása érdekében a kutatók ezek egymáshoz viszonyított arányát elemezték.
Az átlagosan 14,8 éves utánkövetési időszakban 2270 személy halt meg, közülük 825 szív-érrendszeri betegségben és 443 pedig szívbetegségben.
Az egyéb változók, például nem, etnikum, testsúly, vérnyomás, iskolai végzettség és testmozgás figyelembevétele után a kutatók kimutatták, hogy a magas sóbevitel a halálozás kockázatának 20 százalékos megnövekedésével, a magas káliumbevitel pedig a halálozás kockázatának 20 százalékos csökkenésével hozható összefüggésbe.
Ráadásul a magas sóbevitel és az alacsony káliumbevitel együttesen jelentős kockázati tényezőnek bizonyult a szív-érrendszeri megbetegedések és a szívbetegség szempontjából.
Hu azt tanácsolja, hogy továbbra is a nátrium mennyiségének csökkentésére kell törekedni az étrendben, különösen a feldolgozott élelmiszerekben, és oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű kálium bevitelére is, amit különösen a zöldségekből és gyümölcsökből lehet kinyerni. E két dologra pedig párhuzamosan kell odafigyelni.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06