Gazdag káliumban, magnéziumban
Uborka, az egészség és a szépség vitaminbombája
Kedves és sokak által szeretett zöldség az uborka. Fogyaszthatjuk frissen, salátának, kovászolva, valamint savanyítva a téli disznóvágás vagy egyéb alkalmak pecsenyéinek kísérőjeként.
2010.08.09 11:00ma.huAz uborkaszezon kifejezésnek olyan tartalma is van a magyar nyelvben, ami a pihenőidőt, az eseménytelenséget jelenti. Igen, az uborka a nyár derekán érik, akkor, amikor a szorgalmas emberek a jól megérdemelt pihenésüket töltik, a politikában nagy változások nincsenek, sorsfordító események nem történnek, vagyis beáll az uborka szezon.
Az uborka a tökfélékkel rokon, a tökvirágúak rendjébe tartozik. A világban a mérsékelt égövtől a trópusokig mindenhol megterem. Ázsiából, a Himalája lejtőiről terjedt el, vagy 3000 évvel ezelőtt.
Hazánkban a XIII. századtól említik, de a keletről jövő ősmagyarok bizonyosan találkoztak vele, úgy az orosz síkföldeken, mint a csodás éghajlatú őshazákban, Levédiában és Etelközben. A, B1, B2 és kevéske C vitamint tartalmaz, de gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban és foszforban. Igen hasznos étel a nyáron fogyókúrázóknak, rostanyagai telítik a gyomrot, ám kalóriaértéke csekély, a paradicsomhoz hasonlóan érdemes a kínzó éhséget velük csillapítani.
Túléretten hamar keseredik, ezért időben le kell szedni a termést, s ha szükséges a nagy mennyiség miatt, savanyítással tartósítani kell. A Balkánon az uborkát fő fogásként is fogyasztják, például joghurtosan, s ezt az indokolja, hogy a forró éghajlatú vidékeken a kisebb kalóriatartalmú ételek fogyasztása a kedvezőbb.
De tartozéka a híres orosz borscs levesnek is. Vitamindús koktélok kelléke lehet, akár alkoholos, akár azt nélkülöző formában.
A kozmetikusok előszeretettel alkalmazzák, nyers pakolásként bőrre helyezve, de kivonatait egyes krémféleségek is tartalmazzák. A növény az arc pattanásai ellen ma is az egyik legjobb szer, mert fertőtlenít és pórusösszehúzó hatású.
A nyers uborka szelet, és más nyers zöldségnövények (paradicsom, karotta) arcbőrre helyezése révén a tápanyagok könnyen beszívódnak a bőrbe, hidratálják, vitaminnal táplálják az arcbőrt.
A kendőzés, elkendőzés szavunk is az ilyen szépségápolási szokásra vezethető vissza, lévén, hogy a nyers zöldségkarikákat tiszta, kigőzölt kendővel fogták az arcra.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06