Jégeső is esett

Tombolt a vihar az országban

Heves zivatarok miatt a Nyugat- és Dél-Dunántúli régió kivételével az egész országra citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) - mondta Fehér Tamás veszélyjelző meteorológus csütörtök délután.

2011.06.02 18:06ma.hu/MTI/idokep.hu

Késnek a vonatok

Pestszentlőrincen a vihar következtében meghibásodott a vasúti biztosítóberendezés, ezért a Budapest-Cegléd vonalon 20-25 percet késnek a vonatok - tájékoztat a MÁV.

Hozzátette: a következő órákban valószínűleg a dunántúli területekre is kiadják a riasztást. Az egész országban lehet számítani felhőszakadásra, helyenként rövid idő alatt akár húsz-negyven milliméternyi csapadék is leeshet. Jégeső is lehet, néhol két centiméter körüli jégdarabokkal.

A zivatarokat erős, 60-80 kilométer/órás szél is kísérheti - tette hozzá.

Fehér Tamás elmondása szerint főleg a fővárosban és környékén hullhat hirtelen nagy mennyiségű csapadék. Jégeső az ország középső és keleti területein valószínű, míg a Dunántúlon inkább felhőszakadásra kell számítani. Pénteken szárazabb lesz az idő, az ország nyugati felében fordulhatnak elő zivatarok.

Szombaton kevesebb, vasárnap viszont ismét több területen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esőre, viharos szélre és jégesőre a hétvégén is számítani lehet. Az OMSZ munkatársa azt is elmondta, hogy a zivatarok idején tíz fokkal is visszaeshet a hőmérséklet, de a következő napokban is 30-31 fokos maximumok várhatók.

(forrás: idokep.hu)


A Dunántúl zivatarok nélkül is szeles

A középső megyékben a vihar 45-60 km/h-s kifutószéllel érkezett, a Dunántúlon ugyanakkor zivataroktól függetlenül is erős, helyenként viharos lökések vannak - nem véletlen, hogy a Balatonon ismét másodfokú viharjelzés van.

Felhőszakadás

Az Árpád hídtól a hegyre vezető úton az utak mindenhol folyóvá váltak. A Kapy úton a Hűvösvölgyi elött a víz az autók hűtőrácsának a tetejéig ér, míg a Busz még vígan közlekedik.

A hegyről levezető utakon a víz nagyobb köveket is kimos az útra.

Sár és kőtörmelék lassítja a közlekedést a 10-es úton Solymárnál

Sarat és kőtörmeléket hordott a víz a 10-es út egyes részeire Solymár és Pilisborosjenő között - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Kovács Viktória tájékoztatása szerint a csütörtök délután lezúduló csapadék mosta rá a sarat és a törmeléket a 10-es útra.

A rendőrség arra kéri az autósokat, hogy a szokásosnál lassabban haladjanak Solymár és Pilisborosjenő között, amíg be nem fejezik az út takarítását.

Pest megyében másutt is okozott kisebb-nagyobb károkat a kora délutáni vihar és a heves esőzés: Pilisborosjenőn fa dőlt az útra, egy sződi családi ház tetőterébe pedig villám csapott - mondta el Loch Erika, a megyei katasztrófavédelem szóvivőjétől.

A 200 négyzetméter alapterületű sződi házból felcsapó lángokat gyorsan eloltották a tűzoltók, senki nem sérült meg - tette hozzá a szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.