Mágia

Boszorkányságért letartóztatták a maldív-szigeteki minisztert

A Maldív-szigeteki környezetvédelmi, energiaügyi és klímaváltozási minisztert "fekete mágiával" vádolták meg.

2024.07.01 16:36ma.hu

Börtönbe került a Maldív-szigetek környezetvédelemért, éghajlatváltozásért és energiáért felelős államtitkára, állítólag azzal gyanúsítják, hogy az ország elnöke ellen varázsolt.

A Maldív-szigetek egy Indiától délnyugatra fekvő szigetcsoport, amely homokos strandjairól és luxusüdülőhelyeiről ismert, és világszerte népszerű a turisták körében. A helyi lakosok többsége muszlim.

Fathimath Shamnaz Ali Saleemet vasárnap tartóztatták le két feltételezett bűntársával együtt - közölte a főváros, Male rendőrsége. Egy bíró elrendelte, hogy egy hétig börtönben maradjon a nyomozás idejére.

A rendőrség nem közölte, hogy mivel vádolják Shamnaz-t, és nem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint Mohamed Muizzu elnök ellen irányuló "fekete mágiáról" van szó.

A maldív törvények szerint a varázslás nem számít bűncselekménynek, de akit bűnösnek találnak benne, az iszlám törvények (saría) értelmében hat hónapra bezárhatják. A South China Morning Post szerint sok helyi lakos még mindig gyakorolja a "hagyományos szertartásokat", és igyekszik megáldani a barátokat és megátkozni az ellenfeleket.

Tavaly Manadhoo szigetén három szomszédja halálra késelt egy 62 éves nőt, miután azzal vádolták, hogy "fekete mágiát" gyakorol. A hírről csak a múlt héten számolt be a Mihaaru portál, miután a rendőrség hosszas nyomozás után nem talált bizonyítékot arra, hogy az áldozat boszorkányságot végzett volna.

A 2011-12-es politikai válság idején a rendőrség leállította a megbuktatott Mohamed Nasheed elnök támogatóinak gyűlését, azzal vádolva a szervezőket, hogy egy "elátkozott kakast" dobtak az irodájukat megrohamozó rendőrökre.

Muizzu a 2023-as választásokat a hivatalban lévő Ibrahim Solih kihívójaként nyerte meg. A Maldív-szigetek és India kapcsolatai azóta megromlottak, mivel Muizzut azzal vádolták, hogy Kínát részesíti előnyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.