Fogy a doki

Már naponta három orvos hagyja el az országot

Több ezer orvos küzdene az egészségügy jövőjéért. Naponta három orvos adja föl állását, és távozik Magyarországról.

2011.05.25 07:37HavariaPress

Papp Magor elnök szerint ez annyit jelent, hogy 2013 végére négyezer orvos tűnik el az egészségügyi rendszerből, amely így az összeomlás szélére kerülhet.

A szövetség mielőbbi megoldást vár és ennek nyomatékaként tömegesen helyezik ügyvédi letétbe felmondásukat. Ha az év végéig nem születik megegyezés a kormányzat és az MRSZ között, akkor január 1-jétől életbe lépnek a felmondások.

„Csehül állunk” – közölte Papp Magor, utalva a cseh orvosok nemrég hasonló akcióját kiváltó helyzetre. Mint mondta, nem nyugati béreket kérnek, hanem a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosát, mert annyi már megbecsülést jelentene. Ez a kezdő orvosok esetében nettó kétszázezer forint lenne, szemben a jelenlegi – egy utcaseprőével egyező – nyolcvan–kilencvenezer forinttal, amiért heti hatvan–nyolcvan órát dolgoznak. Papp Magor azt mondta, jelenleg egyetlen fontos kérdés van, az, hogy „elég fontosak vagyunk-e Magyarországnak”.

Erről nemcsak a kormánynak, hanem a társadalomnak is döntenie kell. Hozzátette, küzdelmük a magyar egészségügy jövőjéről szól, és több ezer kolléga kész a csatlakozásra.

A helyszínen váratlanul megjelenő Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a sajtónak azt mondta, elég egyértelmű üzenetet kapott, „hogy ha nem adsz több pénzt, felülök a repülőre”. Hangsúlyozta, több évtized mulasztását kell helyrehozniuk, de dolgoznak az alternatív forrásteremtésen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.