12 százalékról 20-ra

Az idén nem kell többet fizetni az orvosságért?

A kormány elfogadta a gyógyszer-támogatási rendszer átalakításról szóló akciótervet, és az Országgyűlés elé terjeszti. Ezek szerint például az eddigi 12 százalékról 20 százalékra nő a gyógyszergyártók különadója.

2011.05.18 09:12MR1- Kossuth

Az egészségügyi államtitkár ígérete szerint idén a betegeknek nem kell többet fizetniük az orvosságért. A tervezett 26 milliárdos megtakarítás főleg a gyártókat érinti.

Szócska Miklós bejelentette: az eddigi ötmillió forint helyett tízmillió forintot kell fizetniük az orvoslátogatók után. A listájuk nyilvános lesz, ha szabályt sértenek akár 500 millió forintos bírsággal is sújthatók. Ez az eddigi húszszorosa. A szakmai utak a jövőben valóban szakmai utak lesznek. Megszűnik az orvosok egzotikus üdültetése - tette hozzá az államtitkár.

A javaslat szerint a gyártók különadója 12-ről 20 százalékra nő, ezt a terhet egyébként még a Gyurcsány kabinet vezette be. Ezen kívül megvizsgálják a drága gyógyszerek hatékonyságát is. És a jövőben a hatástalan pirulák nem kapnak támogatást.

Ugyanakkor azok a gyártók, amelyek a legolcsóbb árat ajánlják, növelhetik a piacukat, ugyanis felkerülnek a közgyógylistára.

A tervek szerint jövőre vezetnék be azt az intézkedést, amely szerint azok a betegek, akik nem szedik rendszeresen a gyógyszerüket, illetve túlsúlyosak vagy dohányoznak, többet fizetnének a pirulákért.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.