Sört, reggel 7 órakor, mínusz 8 fokban Prágában
Odalökték: a söröskorsó fenekére néznek a miskolci konferencián
"Iszom a sört, szívem mámorban fürdik", azaz epizódok a sörgyártás és sörfogyasztás történetéből, különös tekintettel a cseh sörre címmel kezdődött kétnapos tudományos konferencia szerdán Miskolcon.
2010.05.12 19:10MTIA tanácskozás fő kérdése lehet, ki mit tud a cseh sörfőzésről, amelyet a szakmai résztvevők - a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár, a Cseh Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, a Ferdinánd Monarchia Sörház, a Hibernia Nova Kiadó, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub és a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara - meg is válaszolnak a Miskolci Akadémiai Bizottság (MAB) székházában.
Az érdeklődők képet kaphatnak arról, hogyan éled újjá a kisüzemi sörfőzés hagyománya Csehországban, mekkorák a Sörmentén elnevezésű útikönyvek készítésének gyötrelmei, vagyis hogyan fogyasszunk hideg sört december elején, reggel 7 órakor, mínusz 8 fokban Prágában.
Emellett arra is válaszolnak, milyen volt a sörforgalmazás a XVI. századi Pozsonyban a számadáskönyvek alapján és miféle márcokat és egyéb finomságokat fogyasztottak a középkor-végi Svédországban. Az előadásokon megtudhatjuk azt is, mit láthatott II. József a keszthelyi sörházban, illetve hogyan zajlott a Sörfőzés Pécsett a XIX-XX. században, valamint mik is voltak azok az úgynevezett győri sörös ügyek a Horthy-korszakban és hogyan hatott az alkoholárusítás korlátozása a dolgozók hangulatára az 1980-as évek közepén.
A konferencia fővédnöke Jaromír Plí±ek, a Cseh Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete.
A tanácskozás első napján a cseh sörkultúráról tartottak eszmecserét a résztvevők, és a sör múltjából is felidéztek egy-egy jelentős epizódot. Csütörtökön a sör jelenéről tárgyalnak a szakemberek, amelynek részeként kitérnek a sörök családfájára, de helyet kap a habos itóka magyar nyelvű irodalma is és megtudhatják, mi a különbség a kisüzemi és a nagyüzemi sörgyártás között.
Kapcsolódó írások:
- Betámad a pocak: a sörhas csak a hasnyálmirigyráknak jó
- Nem csak a sör folyik: színház, dumaszínház, gyerekprogramok Sopronban!
- Eltávolított cikk
- Hatalmas dilemma: Kolbászfesztivál vagy Kapolcs?
- Családi adó és söralátét nagyságú bevallás
- A sörhasak térfogata nem, csak sörfogyasztás csökkent tavaly
- A sör gazdag szilíciumforrás, segít megelőzni a csontritkulást
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06