Sört, reggel 7 órakor, mínusz 8 fokban Prágában
Odalökték: a söröskorsó fenekére néznek a miskolci konferencián
"Iszom a sört, szívem mámorban fürdik", azaz epizódok a sörgyártás és sörfogyasztás történetéből, különös tekintettel a cseh sörre címmel kezdődött kétnapos tudományos konferencia szerdán Miskolcon.
2010.05.12 19:10MTIA tanácskozás fő kérdése lehet, ki mit tud a cseh sörfőzésről, amelyet a szakmai résztvevők - a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár, a Cseh Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, a Ferdinánd Monarchia Sörház, a Hibernia Nova Kiadó, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub és a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara - meg is válaszolnak a Miskolci Akadémiai Bizottság (MAB) székházában.
Az érdeklődők képet kaphatnak arról, hogyan éled újjá a kisüzemi sörfőzés hagyománya Csehországban, mekkorák a Sörmentén elnevezésű útikönyvek készítésének gyötrelmei, vagyis hogyan fogyasszunk hideg sört december elején, reggel 7 órakor, mínusz 8 fokban Prágában.
Emellett arra is válaszolnak, milyen volt a sörforgalmazás a XVI. századi Pozsonyban a számadáskönyvek alapján és miféle márcokat és egyéb finomságokat fogyasztottak a középkor-végi Svédországban. Az előadásokon megtudhatjuk azt is, mit láthatott II. József a keszthelyi sörházban, illetve hogyan zajlott a Sörfőzés Pécsett a XIX-XX. században, valamint mik is voltak azok az úgynevezett győri sörös ügyek a Horthy-korszakban és hogyan hatott az alkoholárusítás korlátozása a dolgozók hangulatára az 1980-as évek közepén.
A konferencia fővédnöke Jaromír Plí±ek, a Cseh Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete.
A tanácskozás első napján a cseh sörkultúráról tartottak eszmecserét a résztvevők, és a sör múltjából is felidéztek egy-egy jelentős epizódot. Csütörtökön a sör jelenéről tárgyalnak a szakemberek, amelynek részeként kitérnek a sörök családfájára, de helyet kap a habos itóka magyar nyelvű irodalma is és megtudhatják, mi a különbség a kisüzemi és a nagyüzemi sörgyártás között.
Kapcsolódó írások:
- Betámad a pocak: a sörhas csak a hasnyálmirigyráknak jó
- Nem csak a sör folyik: színház, dumaszínház, gyerekprogramok Sopronban!
- Eltávolított cikk
- Hatalmas dilemma: Kolbászfesztivál vagy Kapolcs?
- Családi adó és söralátét nagyságú bevallás
- A sörhasak térfogata nem, csak sörfogyasztás csökkent tavaly
- A sör gazdag szilíciumforrás, segít megelőzni a csontritkulást