A kormányfő a józan észre hivatkozik

Bajnai: "Be kell betonozni amit eddig tettünk!"

Bajnai Gordon szerint a válságkezelés egyik legfontosabb állomásához értek, amit eddig tett a kormány, azt bele kell foglalni a jövő évi költségvetésbe, "be kell betonozni"; a miniszterelnök a 2010-es büdzsét első olvasatban tárgyaló rendkívüli kormányülés elején beszélt erről kedden.

2009.09.01 13:44MTI/ fotó: MTI

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a jövő évi költségvetés több puszta takarékosságnál, az adócsökkentésről, a közbiztonságról és a munkáról szól.

Mint mondta: a válság még tart, ezért folytatni kell a válságkezelést, az elért eredmények megszilárdításáért, a növekedés újraindításához további takarékosságra van szükség.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: takarékos költségvetést készítenek, ezt követeli meg a válság, a józan ész és ez Magyarország érdeke is.

A kormányfő kitért arra, hogy 2010 rendkívüli év lesz a világgazdaságban, rendkívüli helyzetet hoz Magyarország számára is, ezért a büdzsé is rendkívüli lesz.

Szavai szerint lesznek helyzetek, amikor az egyébként jogos igényekre is nemet kell mondani, mert nincs rá pénz, és sok részérdekek sérül, hogy összességében a közérdek érvényesüljön.

Hozzátette: az ország érdeke ma takarékosságot kíván.

"A ma takarékossága a holnap gyarapodásának alapja" - fogalmazott.
A magyar gazdaság teljesítménye a nemzetközi válság miatt idén és jövőre összesen mintegy 7,5 százalékkal csökken, ezért az állam feladataira nagyságrendekkel kevesebb pénzt lehet költeni - emelte ki a kormányfő, aki szerint a "közös torta kisebb lesz, amiből nem lehet nagyobb vagy ugyanakkora szeleteket osztani, mint eddig".

A 3,8 százalékos jövő évi hiánycél tartásához egyes területeken különösen vissza kell fogni a költekezést - közölte a miniszterelnök.

Az ésszerű gazdálkodásból az önkormányzatoknak is ki kell venni a részüket, kevesebb pénzből, de nagyobb gazdálkodási szabadsággal és kevesebb feladattal dolgoznak majd - közölte.

Bajnai Gordon a takarékosságra szorított területek között említette meg a közösségi közlekedést is; azt mondta, elkezdik e terület több éven át tartó átalakítását.

A kormányfő kitért arra, hogy a válság megmutatta, az emberek életében mennyire fontos a biztonság, "a kormány hallja az emberek kiáltását" - fogalmazott. Jövőre a legnehezebb körülmények között is több pénz jut a biztonság növelésére - szögezte le a miniszterelnök.

A cél az, hogy a "rendőrség közelebb legyen ez emberekhez, elérhető közelségben a polgárokhoz és elrettentő közelségben a bűnözőkhöz".

A kormány 2010-es költségvetésében is minden lehetséges anyagi, szervezeti és erkölcsi támogatást megad a rendőrségnek ahhoz, hogy szavatolni tudja az ország és az emberek biztonságát - emelte ki Bajnai Gordon.

Az Út a munkához programról a miniszterelnök azt mondta, hogy jövőre még több pénzt fordít rá a kormány, kibővíti és kiegészíti közmunkaprogrammal.

A kormányfő kitért a jövő évi adócsökkentésre is, megismételte: 2010-ben "érdemben több" marad minden tisztességesen dolgozó magyar borítékjában.

Bajnai Gordon a jövő évi büdzsé tárgyalása során sok vitára számít, de mint mondta, a kormány továbbra is nyitott minden konstruktív javaslatra, amely a költségvetés kereteit és céljait tiszteletben tartja, és a válság idején az ország érdekét szolgálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.