Elfogadták a jövő évi forráskivonás mértékét

Bajnai elégedett a költségvetési egyeztetések eredményével

Az MSZP-frakció vezetése elfogadta az önkormányzatokat és a közösségi közlekedést érintő jövő évi forráskivonás mértékét, de további egyeztetést tart szükségesnek ezekről a részletekről - értesült az MTI azt követően, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök a 2010-es költségvetés előkészítéséről egyeztetett a képviselőcsoport első embereivel.

2009.08.31 07:05MTI

Az egyeztetésen többek között jelen voltak - az MSZP frakcióvezetősége mellett - a frakció egyes munkacsoportjának vezetői, valamint az oktatási, a szociális és az önkormányzati tárca képviselője. Oszkó Péter pénzügyminisztert államtitkára, Katona Tamás képviselte. A vitás ügyekben egyezségre jutott az MSZP-frakció vezetése és a kormány - mondták szocialista politikusok. Hozzátették: nagyságrendileg "megvan" az a 120 milliárd forint, amelyet az önkormányzatoktól vonnának el. Ezt az összeget a kormány jelölte meg a Nemzetközi Valutaalapnak küldött szándéknyilatkozatban.

Az MTI információi szerint 50 milliárd forintot tesz ki az a csomag, amely rögzíti, jövőre nem lesz forrásuk a helyhatóságoknak arra, hogy kizárólag hazai forrásból finanszírozzanak fejlesztéseket. Az önkormányzati feladatok csökkentése hozzávetőleg 35 milliárd forintot tesz ki, de a közoktatási és szociális tárcáknál is jelentkezik a településeket érintő elvonás, azaz csökkennek egyes normatívák támogatásai. A közösség közlekedés költségvetési finanszírozásából 40 milliárd forintot von el az állam jövőre, de nem finanszírozza a MÁV veszteségét sem, amely több tízmilliárdos tétel. Az MTI úgy értesült, hogy az önkormányzati feladatok "átszabásáról" és a közösségi közlekedés átszervezéséről további egyeztetések lesznek. Utóbbinál arról tárgyalnak majd, hogy miként szüntessék meg a párhuzamosságokat a MÁV és a Volán hálózatai között.

Az egészségügy finanszírozása jövőre a tervek szerint reálértéken marad, azaz néhány milliárd forinttal bővül 2010-ben e szféra költségvetési támogatása. A prioritásként kezelt közbiztonság viszont szinte az egyetlen terület lesz, ahol nő a 2010-ben felhasználható források összege. Hétfőn az MSZP-frakció Bajnai Gordon miniszterelnök részvételével tárgyal a 2010-es büdzsé részleteiről, egy nappal később pedig a kormány első olvasatban vitatja meg a költségvetést.

Szeptember 9-én fogadja el a tervek szerint a kormány a törvényjavaslatot, amelyet 11-én nyújt be az Országgyűlésnek. Az MSZP-ben azzal számolnak, hogy a 2010-es büdzsét november végén, december elején fogadja el az Országgyűlés.

Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető elmondta, hogy a 2010-es költségvetést 3,8 százalékos hiánycélt alapul véve tervezték. Arra a kérdésre, hogy számít-e vitára hétfőn a frakcióülésen, Mesterházy úgy válaszolt: szerinte nyugodt hangvételű megbeszélés lesz, mivel az egyeztetéseken nagyon sok képviselő vett részt, és szerinte minden vitás kérdésre sikerült valamilyen megoldást találni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ettől még minden képviselő elmondhatja a véleményét az ülésen.

Az önkormányzati terület nyilvánosságra került költségvetési számaival kapcsolatban azt mondta: a frakció által meghatározott elveknek megfelel a büdzsé tervezetének ezen része. A szocialista frakció álláspontja az volt, hogy akkor lehet kevesebb pénzt adni az önkormányzatoknak, ha növelik a mozgásterüket. Ezt - mint fogalmazott - két módon lehet megtenni, egyrészt az önkormányzati feladatok, másrészt az állami normatívák átszervezésével.

A 2010-re tervezett költségvetés nem más, mint a "gyurcsányi politika" folytatásának bizonyítéka - reagált Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szombaton. Hozzátette, hogy az elmúlt hét év MSZP-SZDSZ-kormányzása mély szociális válságba sodorta Magyarországot és "betonbiztos" sereghajtóvá tette. Véleménye szerint a brutális megszorításokról már többször bebizonyosodott, hogy teljesen feleslegesek és értelmetlenek voltak.

"Miközben az emberektől elveszik az utolsó tíz- és húszezer forintjukat, aközben most az derült ki, hogy 60 milliárd forinttal kevesebbet ad az Európai Unió a metróberuházásra" - hangsúlyozta Cser-Palkovics András, rámutatva, hogy ilyen körülmények között teljesen lehetetlen valós és tartható költségvetést tervezni. Az SZDSZ továbbra is ellenzi a 120 milliárd forintos önkormányzati forráskivonást.

Retkes Attila pártelnök és Szentkuti Károly, az SZDSZ önkormányzati és városfejlesztési kabinetjének vezetője rámutatott, hogy jelentős önkormányzati reform megvalósítása nélküli, 10 százalék körüli forráskivonás az önkormányzati szférából óvodák, iskolák, egészségügyi, szociális és kulturális intézmények működését veszélyezteti, illetve a legfontosabb fejlesztések leállítását teszi szükségessé.

A válság ellenére épül az ország, ezt mutatja, hogy a kormány eddig 2800 milliárd forint fejlesztési keret felhasználásáról döntött és ebből 440 milliárdot már ki is fizettek - mondta Bajnai Gordon szombaton Gyöngyösön az újjáépülő Orczy kastély meglátogatása alkalmából tartott beszédében. A miniszterelnök előzőleg Hajdúszoboszlón járt, ahol megtekintette és mintaszerűnek nevezte a fürdőkomplexum fejlesztési munkálatait.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv több mint 645 millió forintos támogatásával megújul a hajdúszoboszlói járóbeteg-ellátó centrum is; a fejlesztés megkezdéséről emléklapot írt alá Bajnai Gordon és Varga Tamás, az egészségügyi centrum igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.