Még mindig megszorítások jönnek?

A 2010-es költségvetés vesztese Magyarország lesz a Fidesz szerint

A 2010-re tervezett költségvetés vesztese Magyarország lesz - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2009.08.31 16:18MTI

Kiemelte: továbbra sem tudni, hogy milyen költségvetést terjeszt be a kormány szeptember 11-én, de, szavai szerint ennek a költségvetésnek a vesztese a magyar gazdaság és a magyar adófizető állampolgárok lesznek. Hozzátette: annyit lehet tudni, hogy további megszorítások várhatók a költségvetésben.

Tudható még az is, hogy a közösségi közlekedéstől 40 milliárd forintot, míg az önkormányzatoktól 120 milliárd forintot vonnak el - tette hozzá. Varga Mihály megjegyezte: a szociális tárcától, az egészségügyi szférából és az oktatási tárcától pedig súlyos tízmilliárdokat akar elvonni a kormány. Az ellenzéki politikus szerint az eddigi megszorító intézkedések nem vezettek eredményre.

Hozzátette: 2009 végére tíz százalék feletti munkanélküliségi ráta várható, a bruttó hazai termék pedig a második negyedévben mínusz 7,6 százalék volt. A fideszes képviselő közölte: pártja szeretne végre valami konkrétumot tudni arról, hogy a magyar gazdaság 2010-es éve hogyan fog alakulni. Varga Mihály a sajtótájékoztatón példaként hozta fel Lengyelországot, ahol, mint mondta, már növekszik a gazdaság. Ehhez képest Magyarországon tovább folyik a "gyurcsányi politika", amivel sem munkahelyeket nem lehet teremteni, sem beruházást nem lehet ösztönözni - tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott: a 2010-re tervezett költségvetésnek "annyi karaktere van, mint a miniszterelnöknek". Bajnai Gordon miniszterelnök részvételével tárgyalt hétfői ülésén a 2010-es költségvetés tervezetéről az MSZP parlamenti képviselőcsoportja.

A kormányfő a tárgyalás után azt mondta: a jövő évi költségvetés a takarékosság jegyében készül, de szól a munka becsületének helyreállításáról, az adócsökkentésről és a közbiztonság javításáról is. Mesterházy Attila frakcióvezető pedig közölte: az MSZP-frakció egyhangúlag támogatta a kormány költségvetési tervezetét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.