"Az ellenzék nem szeretne beruházásokat látni?"

SZDSZ: komolytalan elképzelés a "működési költségvetés"

A Tarlós István által javasolt, "működési költségvetésnek" nevezett, Budapest esetében komolytalan elképzelés, nemcsak törvényességi szempontoknak, de a józan ész szabályainak is ellentmond - reagált John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője arra a nyílt levélre, amelyet Tarlós István, a budapesti Fidesz-KDNP frakció szövetségének vezetője írt Demszky Gábornak.

2009.03.25 19:04MTI

John Emese az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében azt írta: Tarlós István felvetésének legfontosabb tanulsága, hogy az ellenzék nem szeretne beruházásokat látni Budapesten.

Az ellenzéki frakcióvezető a Demszky Gábor főpolgármesterhez intézett levelében amellett, hogy a költségvetéshez egyáltalán nem kapcsolódó kérdéseket - például az erzsébetvárosi polgármester ügyét - próbál politikai napirenden tartani, "olyan égető kérdések felett siklik át, minthogy a Fidesz mely fővárosi fejlesztésekről mondana le a működési kiadások előnyére" - írta a liberális politikus.

John Emese szerint arról sem lehetett még hallani, hogy Tarlós István hogyan számolna el a budapestieknek az így elvesztegetett több tízmilliárd forintnyi uniós támogatással. Úgy fogalmazott, hogy a nyílt levél - amelyet "előbb kapnak meg az újságírók, mint a feladvány címzettje" - csupán a fideszes politikus írói munkássága részének tekinthető, nem pedig szakmai érveken nyugvó költségvetési javaslatnak.

"Ám míg a frakcióvezető a sajtón keresztül rendszeresen megszólítja a városvezetést, a költségvetéssel kapcsolatban sajnos a mai napig egyetlen írott sort sem láttunk a fővárosi Fidesz-képviselőcsoporttól" - zárult John Emese közleménye.

Tarlós István Budapest "működési költségvetésének" elkészítését és mielőbbi elfogadását javasolta Demszky Gábornak szerdán. Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján kijelentette: ha a főpolgármesternek valóban fontos a város működőképessége, készítsen el egy működési költségvetést, amelynek alapján az intézmények elkészíthetik sajátjaikat.

Tarlós István szerint a működési költségvetés már készen is van, mindössze le kell választani a jelenlegi költségvetésről, amely a fővárosi nagyberuházásokat is taglalja. Javaslata szerint a működési költségvetésről való döntéssel ne várják meg április 30-át, hanem még a húsvéti ünnepek előtt rendkívüli közgyűlésen szavazzanak arról.

A javaslat azt szolgálja, hogy a beruházások körüli vitát egy időre mellőzve a város biztonságosan tudjon működni és konszenzusra jussanak - mondta, hozzátéve: a vita abban áll, hogy míg a városvezetés a fejlesztéseket, addig az ellenzék a város működését tekinti elsődlegesnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.