Hogyan gondolja az ország felemelkedését?

A pécsi szocialisták Gyurcsány-Orbán vitát szorgalmaznak

Az MSZP pécsi képviselői egy Gyurcsány-Orbán vita megrendezését szorgalmazzák - mondta Bókay Endre országgyűlési képviselő kedden Budapesten sajtótájékoztatón. A Fidesz szerint az MSZP retteg a korrupciógyanús esetek kivizsgálásától. A kormányszóvivő közölte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök készen áll arra, hogy részt vegyen a vitán.

2008.06.03 13:50MTI

Bókay Endre közölte, a vitában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke elmondhatná, hogyan gondolja az ország felemelkedését. A kormánypárti politikus szerint nagy szükség lenne egy ilyen vitára, mert az véget vethetne a Fidesz kettős beszédének. Emlékeztetett arra, hogy az ellenzéki pártelnök zárt körben a nagyberuházások leállításáról beszélt. Közölte: attól tartanak, hogy Orbán Viktor ezen megjegyezései nem teljesen alaptalanok.

Utalt arra, milyen problémák voltak a Nemzeti Színház, illetve a duplájába kerülő Mária Valéria híd megépítésénél. A szocialista képviselő szerint Gyurcsány Ferenc szívesen vállalna egy ilyen vitát. Bókay Endre azt mondta, a pécsieknek egy építő Gyurcsány-kormány kell, nem egy "befagyasztó Orbán-kormány", ezért mindent megtesznek, hogy az Európa Kulturális Fővárosához kötődő beruházások, így a Pécsig tartó autópálya is megvalósuljon, mert a városnak nagy szüksége van arra.

A magántőke bevonásával épülő, közel 120 kilométeres autópályának 2010. március 31-ig kell elkészülnie. Mind mondta, a Dunaújvárostól Pécsig tartó szakasz megépítése 470 milliárd forintba kerül. A Szekszárd és Pécs közötti szakasz építését megkezdték, és mintegy ezer ember dolgozik az építkezésen. Bókay Endre feltette a kérdést: hogyan fog Orbán Viktor egymillió munkahelyet létrehozni, ha leállítatja a beruházásokat. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője közleményében azt írta: a szocialisták lelepleződtek, rettegnek attól, hogy a következő polgári kormány minden korrupciógyanús esetet ki fog vizsgálni, és az emberek jogos elvárásainak megfelelve véget fog vetni annak a tarthatatlan gyakorlatnak, hogy a nagy állami beruházások költségei hónapról-hónapra drámai mértékben növekednek.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök készen áll arra, hogy ha meghívást kap, akkor részt vegyen a vitán. A miniszterelnök álláspontja nem változott: az ország ügyei fontosabbak, mint a pártpolitikai szembenállás, és az elmúlt években is ezért kezdeményezett többször egyeztetéseket a parlamenti pártok vezetőivel is - közölte a szóvivő. Daróczi Dávid azt mondta, a kormányfő arra is nyitott, hogy az elképzeléseket nyilvános vitán ütköztessék. Az MTI azon kérdésre, kezdeményezni fogja-e Gyurcsány Ferenc a vitát, a szóvivő kiemelte: az elmúlt években a miniszterelnök többször kezdeményezett egyeztetést Orbán Viktorral, és soha nem Gyurcsány Ferencen múlt, hogy nem jött létre a találkozó. Hozzátette: azokon az egyeztetéseken, amelyeken a pártelnökök vesznek részt, Orbán Viktor helyettesítetni szokta magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.