Az Európai Unió elvesztheti világhatalmi súlyát

Orbán: az EU részéről nehéz tárgyalásokra kell számítanunk

Nehéz tárgyalásokra kell számítani az EU és Oroszország közötti megbeszéléseken, amelyek nem azonos társadalmi berendezkedésű partnerek között zajlanak majd - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, az Oroszország és az EU biztonságpolitikai kérdései című konferencián.

2008.06.03 06:52MTI

"Az Európai Unió részéről nehéz tárgyalásokra kell számítanunk. (...) Az Európai Uniónak vannak világos és elemi érdekei, amelyeknek érvényt kellene szerezni ezeken a tárgyalásokon. Vannak olyan érdekeink, amelyek megkövetelik, hogy bizonyos európai uniós szabályokat Oroszország megértsen, respektáljon és elfogadjon"- hangsúlyozta Orbán Viktor. 

Az Európai Unió csak akkor lehet sikeres a tárgyalásokon, ha egységesen lép fel. Nemcsak az oroszokkal való tárgyalást, hanem az EU-n belüli megbeszéléseket is átláthatóvá kell tenni - emelte ki a politikus. A júniusi tárgyalásokon nem két azonos szemléletű partner ül majd a tárgyalóasztalnál. Az a hatalmi, társadalmi berendezkedés, ami Oroszországban épül, az európai rendszertől teljesen eltérő. Ugyanakkor távol kell tartania magát Magyarországnak és az Európai Uniónak is attól, hogy kioktassa Oroszországot - mondta Orbán Viktor. 

A pártelnök egyetért azzal, hogy a nyugati világ nem mond le sem a NATO, sem az Európai Unió bővítéséről. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ezt nem fogadja szívesen Oroszország - fűzte hozzá. Orbán Viktor szerint az Európai Unió elvesztheti világhatalmi súlyát, ha katonai szempontból nem vállal többet. Ma azonban az európai polgárok valószínűleg nem fogadnák el, hogy a jelenleginél jelentősebb katonai szerepet játsszon az unió - tette hozzá.
 
Az Egyesült Államokkal való mélyebb együttműködésben azonban valószínűleg egyetértenek az állampolgárok. A többség valószínűleg támogatná a mélyebb katonai, biztonsági együttműködést az USA-val. Így, ha az Európai Unió nem akarja, hogy világhatalmi súlyából veszítsen, akkor stratégiai együttműködésre van szüksége az Egyesült Államokkal - mondta Orbán Viktor. 

A pártelnök előadásában kiemelte, hogy a Fidesz tiszteli Oroszországot, és tisztában van annak világpolitikai szerepével. A hétfői konferenciát a European Ideas Network és a Polgári Magyarországért Alapítvány közösen szervezte. A megbeszélésen számos fideszes politikus és néppárti európai parlamenti képviselő is részt vett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.