Ítélet

Börtön helyett fogházra ítélték az Országos Roma Önkormányzat volt elnökét

Agócs János pénzbüntetését viszont felemelték, az ügyhöz készült környezettanulmány szerint ugyanis az átlagot jelentősen meghaladó színvonalú körülmények között él.

2024.06.29 08:44MTI

Megromlott egészségi állapota miatt börtön helyett fogházban kell letöltenie a vesztegetés elfogadása miatt kiszabott négyéves szabadságvesztés büntetését Agócs Jánosnak, az Országos Roma Önkormányzat volt elnökének a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki, jogerős ítélete értelmében. A tábla ugyanakkor 260 ezer forintról egymillió forintra emelte az országos kisebbségi önkormányzati elnök első fokon megállapított pénzbüntetését.

A Fővárosi Ítélőtáblának a birosag.hu oldalon közzétett határozata szerint a vesztegetés elfogadásának bűntette miatt A. J. ellen indult büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla a súlyosításért bejelentett ügyészi fellebbezést részben alaposnak találta, ezért a vádlottal szemben kiszabott pénzbüntetés összegét egymillió forintra emelte. Tekintettel a vádlott megromlott egészségi állapotára a négy év szabadságvesztés végrehajtási fokozatát azonban eggyel enyhébben, fogházban állapította meg. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta az ítélőtábla.

Az eljárás ezzel jogerősen befejeződött.

A tábla emlékeztetett arra, hogy a vádlottat a 2023. novemberi elsőfokú ítélettel kétrendbeli hivatali vesztegetés elfogadása miatt mondták ki bűnösnek.

Azt írták: A.J. az egyik országos nemzetiségi önkormányzat elnökeként két képviselőtársának is felajánlotta, hogy 30 millió forint ellenében lemond elnöki tisztségéről. Emellett azt is vállalta, hogy közbenjár a korrupciós pénzt kifizető képviselő elnökké választásáért.

Megemlítették, hogy a vádlott az elsőfokú tárgyaláson elismerte bűnösségét.

A közlemény szerint a másodfokú eljárásban a Fővárosi Ítélőtábla a közbizalommal súlyos visszaélésként értékelte, hogy az elnök megélhetési forrásként tekintett tisztségére. Nyerészkedni próbált, ahelyett, hogy nemzetisége érdekeit szolgálta volna - emelték ki. Emiatt a másodfokú bíróság a vádlott megromlott egészségi állapota ellenére sem enyhítette a szabadságvesztés időtartamát, csak annak végrehajtási fokozatát - írták.

A pénzbüntetés súlyosítását azzal indokolták, hogy az ügyhöz készült környezettanulmány szerint a vádlott az átlagot jelentősen meghaladó színvonalú körülmények között él.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.