Hoppá: itt az 500 lovas Audi R8 sport

Indul az Audi ügyfélsport-programja, az R8 GT3-változatával

Az Audi R8 500 lóerős GT3-változatával az Audi Sport 2009 őszétől első ízben kínál kifejezetten az ügyfélsport céljaira kifejlesztett versenyautót.

2008.09.02 09:15ma.hu

Az AUDI AG ügyfélsport-programjának logisztikai és gyártási feltételeit Ingolstadtban, Neckarsulmban és Győrben az elkövetkező hónapok során kívánják megteremteni.

„Az R8 az első sorozatgyártású Audi, amely egy rendkívül sikeres versenyautó nevét és génjeit hordozza, így kiváló alapként szolgál első nagyszabású ügyfélsport-programunk felépítéséhez“ – jelentette ki Dr. Wolfgang Ullrich, az Audi versenyigazgatója.

„Már az R8 bemutatása óta komoly igény mutatkozott a versenyváltozatra is. Az Audi R8 formájában olyan versenygépet kínálunk vásárlóinknak, amelyet igényes technika és a jól ismert Audi-minőség, mindemellett azonban egyszerű kezelhetőség jellemez.“

Az Audi R8 a szériaközeli GT3-előírások szerint készül, így számos országos és nemzetközi versenysorozatban is rajthoz állhat majd. Mivel e GT3-szabályzás nem engedélyezi az összkerékhajtást, az Audi R8 a GT-autókra jellemző hátsókerék-hajtással készül, s az erőátviteli rendszerben új fejlesztésű, hatfokozatú szekvenciális sport-váltómű dolgozik majd.

A futómű szinte kizárólag sorozatgyártású elemekből épül fel, a széles körű biztonsági csomag pedig a legmagasabb fokú passzív biztonságról gondoskodik. A versenypályán szükséges leszorító erőt az átdolgozott orrkialakítás és a nagyméretű hátsó szárny biztosítja.


Az „R16“ belső jelzéssel ellátott Audi R8 versenyautót az Audi Sport irányítása alatt fejlesztették ki. Az első prototípus augusztus közepén, Frank Biela gyári pilótával a volánja mögött már sikerrel bemutatkozott.

A különböző európai versenysorozatokban futott első tesztek a 2009-es versenyszezonra, a vásárlói kiszállítások pedig jövő év őszére várhatók.

Az ügyfél-példányok gyártására az Audi Sport, valamint az Audi R8 utcai változatának neckarsulmi sorozatgyártásáért is felelős quattro GmbH, illetve a győri Audi Hungaria Motor Kft. együttműködésében kerül sor.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.