Földmozgás

Hatalmas földrengés rázta meg Perut

Erőteljes, 7,2-es földrengés rázta meg Dél-Perut pénteken. Érezhető volt legalább annyira északon, mint a főváros, Lima, délen pedig Chile egyes részein.

A rengés meglehetősen sekély volt, és közvetlenül a tengerparton pattant ki.

Valamivel kisebb rengések történtek ennek a helynek a közelében 2018-ban és 2013-ban, két, illetve három ember halálát okozva. A 2018-as földrengés utakban és épületekben okozott károkat, és 139-en sérültek meg.

Jelenleg felmérik a halálos áldozatok és a gazdasági veszteségek valószínűségét, az USGS "jelentős" földcsuszamlásra is lát valószínűséget, de főként a lakatlan területen.

A csendes-óceáni szökőárjelző központ szökőár-riadót is fújt, három méteres hullámokat előrejelezve.

Egy átlagos évben körülbelül 12-17 M7.0 vagy annál nagyobb rengés fordul elő globálisan. Ez a negyedik ilyen rengés 2024-ben. Ez a legnagyobb világszerte az április eleji M7.4 tajvani földrengés óta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.