Tech

Beperelték az Apple-t a női dolgozói

Két alkalmazott nyújtott be keresetet, azt állítva, hogy az iPhone-gyártó kevesebbet fizet a nőknek ugyanazért a munkáért, mint a férfiaknak

2024.06.30 18:05ma.hu

A két női alkalmazott által benyújtott kereset szerint az Apple rendszeresen kevesebbet fizet a női alkalmazottaknak ugyanazért a munkáért, mint a férfiaknak, és a teljesítményértékelések során a férfiakat részesíti előnyben.

A két személy, akik több mint egy évtizede dolgoznak az amerikai technológiai óriáscégnél, csütörtökön indította el az eljárást egy San Franciscó-i bíróságon. A csoportos kereset több mint 12 ezer jelenlegi és volt női munkatársat képvisel a vállalat mérnöki, marketing és AppleCare részlegénél - közölte a felpereseket képviselő ügyvédi iroda.

Az ügy középpontjában az iPhone-gyártó felvételi gyakorlata és teljesítményértékelése áll, amely a nők állítása szerint előnyben részesítette a férfi alkalmazottakat, ami rendszerszintű bérszakadékhoz vezetett.

A panasz szerint az Apple az alkalmazottak kezdő fizetését a "fizetési elvárások" alapján állapítja meg, ami a nők esetében alacsonyabb fizetést eredményez. A felperesek azt állítják, hogy a cupertinói székhelyű multinacionális vállalat gyakorlata "a múltbeli bérkülönbségek állandósulását eredményezte, és a nőknek kevesebbet fizetett, mint a férfiaknak".

A kereset azt is állítja, hogy az Apple teljesítményértékelési rendszere, amely az emeléseket és a bónuszokat határozza meg, elfogult a férfiak javára.

"Az Apple politikája és gyakorlata, hogy ilyen információkat gyűjt a fizetési elvárásokról, és ezeket az információkat használja fel a kezdő fizetések megállapításához, egyenlőtlen hatással volt a nőkre, és az, hogy az Apple nem fizet egyenlő bért a nőknek és a férfiaknak lényegében hasonló munka elvégzéséért, egyszerűen nem igazolható a törvény szerint" - mondta Joe Sellers, a munkavállalókat képviselő Cohen Milstein Sellers & Toll PLLC ügyvédje a közleményben.

Az egyik felperes, Justina Jong ügyfél- és műszaki oktató, állítólag akkor fedezte fel az eltérést, amikor véletlenül meglátta egy férfi kollégája W-2 nyomtatványát.

"Észrevettem, hogy majdnem 10 000 dollárral többet fizetnek neki, mint nekem, pedig lényegében hasonló munkát végeztünk. Ez a felfedezés szörnyen megrázott" - mondta Jong.

A második felperes, Amina Salgado, aki 2012 óta dolgozik az Apple-nél, többször is felvetette a vállalatnál tapasztalható bérszakadékkal kapcsolatos aggályait, ami végül 2023 végén egy harmadik fél által végzett vizsgálathoz vezetett. A vizsgálat állítólag megerősítette, hogy alulfizetett volt.

A Reuters által idézett nyilatkozatában az Apple azt állította, hogy 2017 óta fenntartja "a nemek közötti béregyenlőséget, és minden évben független, harmadik féltől származó szakértővel együttműködve megvizsgáljuk a csapat minden egyes tagjának teljes javadalmazását, és szükség esetén kiigazításokat hajtunk végre".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.