Járvány

A Pentagon titkos oltásellenes kampányt folytatott a Covid vakcina ellen

Az amerikai hadsereghez köthető hamis közösségi médiafiókok százait használták a jelentések szerint arra, hogy félelmet keltsenek a kínai oltással kapcsolatban Ázsiában.

2024.06.30 17:24ma.hu

Az amerikai hadsereg a járvány tetőpontján titkos közösségi média kampányt rendezett a kínai Covid-oltás befeketítésére - jelentette a Reuters.

A Pentagon kampánya a kínai vakcina lejáratására 2020 tavasza és 2021 közepe között zajlott, a Fülöp-szigetekre összpontosítva, mielőtt Ázsia más részeire és a Közel-Keletre is átterjedt volna - állította az ügynökség egyik cikkében.

A kampány filippínó felhasználóknak álcázott hamis közösségi médiafiókokra támaszkodott, hogy olyan állításokat terjesszen, amelyek szerint a kínai Sinovac vakcina, valamint az ország által gyártott tesztkészletek és arcmaszkok rossz minőségűek.

A Sinovac, amelyet 2021 márciusában kezdtek el bevezetni, az első oltóanyag lett, amely a Fülöp-szigeteken elérhető volt a világjárvány idején.

"A COVID Kínából jött és a vakcina is Kínából jött, ne bízz Kínában!" - állt egy jellegzetes posztban a kampány részeként, amelynek középpontjában a #ChinaAngVirus (Kína a vírus) szlogen állt a Reuters szerint. Egy másik gyakran előforduló poszt azt állította: "Kínából - PPE, arcmaszk, oltóanyag: FAKE. De a koronavírus valódi".

Továbbá a Pentagon azt próbálta közvetíteni az ázsiai és közel-keleti muszlim felhasználók felé, hogy mivel a vakcinák néha sertészselatint tartalmaznak, a kínai oltást az iszlám törvények szerint tilos lenne beadni - olvasható a jelentésben.

A Reuters szerint vizsgálata legalább 300 olyan fiókot talált a Twitteren - amit azóta X-re kereszteltek át -, amelyek megfeleltek a kampányról újságíróknak beszámoló volt amerikai katonai tisztviselők által adott leírásoknak.

Az ügynökség közölte, hogy kapcsolatba lépett az X-szel a fiókok miatt, és az Elon Musk tulajdonában lévő platform - az aktivitási minták és belső adatok alapján - megállapította, hogy a szóban forgó profilok egy összehangolt botkampány részei voltak. A fiókokat törölték - tette hozzá.

Az amerikai védelmi minisztérium egy magas rangú tisztviselője megerősítette a Reutersnek, hogy valóban zajlott titkos közösségi média kampány a Sinovac ellen, de további részleteket nem volt hajlandó elárulni.

A Pentagon szóvivője azt mondta az ügynökségnek, hogy az amerikai hadsereg "különböző platformokat használ, beleértve a közösségi médiát is, hogy ellensúlyozza ezeket az USA, a szövetségesek és a partnerek ellen irányuló rosszindulatú befolyásolási támadásokat". Peking volt az, aki "dezinformációs kampányt indított, hogy hamisan az Egyesült Államokat hibáztassa a COVID-19 terjedéséért" - állította.

A kínai külügyminisztérium e-mailben küldött válaszában hangsúlyozta, hogy Peking régóta fenntartja, hogy az amerikai kormány manipulálja a közösségi médiát és dezinformációt terjeszt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.