Ludas a légkondi is
Trópus a konyhában: miért zabál a hűtőnk?
Míg korábban a villanyszámla télen volt magasabb, mivel hamarabb sötétedik és korábban kezdünk világítani, ma, az energiatakarékos izzók korában nyáron használunk több áramot. Ezt a veszteséget a légkondicionálók mellett többek között a hűtőgépek miatt szenvedjük el.
2010.09.14 11:41ma.huMinél magasabb a külső hőmérséklet, annál többet dolgozik a hűtőszekrény kompresszora. Így nem mindegy, hogy az adott készülék mit bír, és az sem mellékes, milyen külső hőmérséklettartományban tudja megőrizni optimális működését.
Erről tájékoztat a minden gépen feltüntetett klímaosztály jelölés.
Ezek a következők lehetnek: SN-ST (+10 0C – +38 0C), N (+16 0C – +32 0C), SN-T (+10 0C – +43 0C), T (+16 0C – +43 0C), N-ST (+16 °C - +38°C) − ismertette a rendszert Kovács Krisztián, a spanyol Fagor hazai leányvállalatának hűtési szakértője.
Amellett, hogy ma már nem múlik el nyár 38-40 fokos kánikula nélkül, és ezt az értéket a lakás hőmérséklete is gyakran eléri; egy naposabb konyhában, ahol a hűtőgépet közvetlenül éri a fény − és ez nem csak a nyári szezonra igaz −, ez felmehet akár 45-50 fokra is. Ez pedig azt jelenti, hogy ilyen esetben az SN-ST klímaosztályú hűtőgépek motorja bár folyamatosan dolgozik, belsejében mégsem tudja elérni a kívánt hőmérsékletet, sem a hűtő, sem a fagyasztó részben.

Szélsőséges esetben ez akár 60-80 százalékos fogyasztástöbbletet is jelenthet az adott időszakban, miközben az eredmény, az élelmiszerek kellő frissessége és hőmérséklete elmarad a kívánttól.
Az ígéretes, „A” energiaosztályú, ámde subnormal (SN) vagy normal (N) klímaosztályú készülékek nyáron könnyedén „C” vagy „D” energiaosztályú áramfalóvá válhatnak, mert folyamatosan dolgoznak a számukra túl magas hőmérséklet miatt. Nagyon fontos ezért, hogy az energia besorolás mellett a vásárlásnál a hűtőgép klímaosztályát is megválasszuk. Ezzel szemben a „T”, vagyis trópusi klímaosztályú hűtők sokkal toleránsabbak az extrém külső hőmérséklettel szemben.
Ez, bár apróságnak tűnik, a villanyszámlában jelentős tételeket jelenthet, nem beszélve arról, hogy megelőzhetjük a nem megfelelő működésből származó meglepetéseket.
Például amikor azt tapasztaljuk, hogy a fagyasztott étel megromlott a mélyhűtőben, miközben látszólag keményre fagyottnak tűnik. Csakhogy ami mínusz 20-21 fokon akár évekig megőrzi a frissességét, az -16 0C környékén akár néhány hét alatt megromolhat.
Érdemes ezért már a vásárlásnál végiggondolni, a beszerzendő hűtőgépnek milyen környezetben kell helytállnia, hiszen ez az előrelátás a várhatóan több évtizedes élettartam alatt komoly költségeket takaríthat meg − tanácsolja a szakértő.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06