Ludas a légkondi is
Trópus a konyhában: miért zabál a hűtőnk?
Míg korábban a villanyszámla télen volt magasabb, mivel hamarabb sötétedik és korábban kezdünk világítani, ma, az energiatakarékos izzók korában nyáron használunk több áramot. Ezt a veszteséget a légkondicionálók mellett többek között a hűtőgépek miatt szenvedjük el.
2010.09.14 11:41ma.huMinél magasabb a külső hőmérséklet, annál többet dolgozik a hűtőszekrény kompresszora. Így nem mindegy, hogy az adott készülék mit bír, és az sem mellékes, milyen külső hőmérséklettartományban tudja megőrizni optimális működését.
Erről tájékoztat a minden gépen feltüntetett klímaosztály jelölés.
Ezek a következők lehetnek: SN-ST (+10 0C – +38 0C), N (+16 0C – +32 0C), SN-T (+10 0C – +43 0C), T (+16 0C – +43 0C), N-ST (+16 °C - +38°C) − ismertette a rendszert Kovács Krisztián, a spanyol Fagor hazai leányvállalatának hűtési szakértője.
Amellett, hogy ma már nem múlik el nyár 38-40 fokos kánikula nélkül, és ezt az értéket a lakás hőmérséklete is gyakran eléri; egy naposabb konyhában, ahol a hűtőgépet közvetlenül éri a fény − és ez nem csak a nyári szezonra igaz −, ez felmehet akár 45-50 fokra is. Ez pedig azt jelenti, hogy ilyen esetben az SN-ST klímaosztályú hűtőgépek motorja bár folyamatosan dolgozik, belsejében mégsem tudja elérni a kívánt hőmérsékletet, sem a hűtő, sem a fagyasztó részben.

Szélsőséges esetben ez akár 60-80 százalékos fogyasztástöbbletet is jelenthet az adott időszakban, miközben az eredmény, az élelmiszerek kellő frissessége és hőmérséklete elmarad a kívánttól.
Az ígéretes, „A” energiaosztályú, ámde subnormal (SN) vagy normal (N) klímaosztályú készülékek nyáron könnyedén „C” vagy „D” energiaosztályú áramfalóvá válhatnak, mert folyamatosan dolgoznak a számukra túl magas hőmérséklet miatt. Nagyon fontos ezért, hogy az energia besorolás mellett a vásárlásnál a hűtőgép klímaosztályát is megválasszuk. Ezzel szemben a „T”, vagyis trópusi klímaosztályú hűtők sokkal toleránsabbak az extrém külső hőmérséklettel szemben.
Ez, bár apróságnak tűnik, a villanyszámlában jelentős tételeket jelenthet, nem beszélve arról, hogy megelőzhetjük a nem megfelelő működésből származó meglepetéseket.
Például amikor azt tapasztaljuk, hogy a fagyasztott étel megromlott a mélyhűtőben, miközben látszólag keményre fagyottnak tűnik. Csakhogy ami mínusz 20-21 fokon akár évekig megőrzi a frissességét, az -16 0C környékén akár néhány hét alatt megromolhat.
Érdemes ezért már a vásárlásnál végiggondolni, a beszerzendő hűtőgépnek milyen környezetben kell helytállnia, hiszen ez az előrelátás a várhatóan több évtizedes élettartam alatt komoly költségeket takaríthat meg − tanácsolja a szakértő.