Egyre több hitelt veszünk fel

Minden harmadik adós csődbe juthat

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó szakértő szerint minden harmadik adós csődbe juthat Magyarországon. A Népszabadság szerint a válság és a figyelmeztetések ellenére sokan idén is hitelből finanszírozzák a karácsonyi ajándékok egy részét.

2008.12.09 06:51Magyar Hírlap

"Szinte biztos, nőni fog a bebukott hitelek aránya. Most minden hetedikkel fordul elő, de nem lenne meglepetés, ha ez minden harmadikkal történne meg. Az előjelek rosszak, a határidőre sorozatosan nem fizetők bankközi listáján (BAR lista) az idén négyszázezerrel szerepelnek többen, mint tavaly" - mondta Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete főtitkára. Szerinte óriási kockázatokat rejtenek például azok a bevásárlói hitelkártyák, amelyeket újabban telefonon is kínálnak a pénzintézetek. 

Sokan úgy mondanak ezekre igent, hogy nincsenek tisztában a feltételekkel, a rendkívül magas - akár negyvenszázalékos - kamattal - írta kedden a Magyar Hírlap. A Népszabadság keddi száma szerint a karácsonyi bevásárlások során az idén is sokan hitelből finanszírozzák az ajándékok egy részét. 

Egyes becslések szerint ebben az időszakban a tartós fogyasztási cikkeknek akár az ötöde is részletre talál gazdára. A lapnak nyilatkozó hitelintézetek többsége eddig nem tapasztalt számottevő visszaesést az áruhitelezés terén, sőt van olyan bank, amely jelentős növekedésről számolt be az előző évhez képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.